“Geloof ik wel zoals het hoort?”

Wanneer geloof je volgens de regels? Wanneer doe je het goed? En kun je dat wel zo stellen? Zijn er regels voor wat betreft het bijbel lezen, het bidden, het naar de kerk gaan, vrijwilligerswerk doen, geld geven, et cetera?

Door goed om me heen te kijken, leer ik de ongeschreven regels van de samenleving. Zo weet ik wat er van me wordt verwacht. Ook in het geloven ging ik op zoek naar de regels. Zeker in combinatie met mijn perfectionisme kan het vasthouden aan de regels een negatieve uitwerking hebben. Alles goed willen doen is uiteraard onmogelijk. Zeker als ook nog eens niet zo duidelijk is hoe het dan hoort. Of als de regels niet zo zwart-wit zijn, of voor iedereen anders zijn.

Mijn geloof stelt niets voor

Ik denk vaak dat ik het geloven niet goed doe.  Ik lees nauwelijks in de Bijbel en begrijp niet goed wat er staat. Bidden zoals ik altijd dacht dat het moest, lukt me ook niet. Ik ga nauwelijks naar de kerk, al luister ik wel elke dienst mee. Vrijwilligerswerk in de kerk gaat ook niet. Kortom: dat geloof van mij stelde niets voor. Daar komt de angst voor God trouwens ook bij om de hoek kijken.

Mijn eigen weg

Ik leer nu dat regels handig zijn, maar niet altijd en overal gelden. Dat je in het leven en in het geloven ook je eigen weg mag zoeken. Dat het gaat om wat bij je past en om jezelf mogen zijn. Want natuurlijk doe ik niets verkeerd als ik niet elke dag in de Bijbel lees en bid. En toch… dat stemmetje ‘doe ik het wel goed’ blijft. Ik ben er nog niet helemaal uit.

Herken jij het gevoel dat je dingen niet goed doet in je geloof? En hoe ga jij hiermee om?

Deze blog werd eerder gepubliceerd op Geloven met autisme, ook te volgen op Facebook en Twitter.