Geniet van je werk

In een modern pand stapte ik de wereld van vroeger binnen. Het was een bakkerij. Het interieur leek zo uit een oude bakkerij ergens in een binnenstad weggehaald. Het hout van de schappen en de binnendeuren zag er oud en jarenlang gebruikt uit. En alle producten hadden iets nostalgisch. Een combinatie van de snoepwinkel van Sjakie (van die chocoladefabriek) en de snoepwinkel in de Efteling.

Achter de toonbank en in de bakkerij was een ouder echtpaar in de weer. Met zichtbaar plezier. Een vrouw die kwam vragen of de Bossche Bollen toch wel de echte van Jan de Groot waren werd simpel gepareerd met de opmerking: ‘Jan heeft nog voor mij gewerkt. Ik zie het verschil niet.’ De vrouw ging overstag.

Je moet werk doen wat je leuk vindt

Ik informeerde naar het verhaal van deze oude bakkerij in een nieuw pand. Inderdaad was het interieur meegenomen uit een van de vier bakkerijen die dit echtpaar eens had. ‘En wat een plezier stralen jullie uit!’ zei ik tegen de bakker. ‘Natuurlijk,’ zei de man. ‘Je moet doen wat je leuk vindt! Als ik iemand een fijne dag wens en hij zegt met een zuur gezicht: “Ik moet werken”, dan antwoord ik altijd: “Dan moet je ander werk gaan zoeken.” Toch?’

Werken vanuit passie

‘Natuurlijk’ dacht ik toen ik de bakkerij uitstapte na dit overtuigende verhaal. Van hoe deze mensen hun werk beleven word ik zelf ook blij! Maar is het zo simpel? Ach, ik kan allerlei redenen opnoemen waarom het niet realistisch is. En toch wil ik graag geloven wat deze man zegt. Hij is zichtbaar gelukkig. Zijn personeel blijft jarenlang bij hem. De zaak straalt passie uit en zit vol. Heeft hij dan slechts ‘geluk gehad’? Of hebben veel meer mensen de kans om hun geluk (ook) te vinden in het werk dat ze doen. Als je vanuit passie werkt, kunnen veel mensen iets vinden dat hen aanspreekt.

Geniet van je werk

‘Werk is een levensmiddel’ was ooit de leus waarmee Albert Heijn personeel zocht. Inderdaad. Werk is niet het enige dat je leven zin geeft, maar het is er ook niet alleen maar voor om je in leven te houden. Het is ook een manier van levensinvulling. Daarom is het ook zo moeilijk wanneer je om wat voor reden ook naast het arbeidsproces komt te staan. Maar als het kan, geniet dan van je werk!

Kun jij je passie kwijt in je werk?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
24 mei 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief