Gezonder werken; hoe doe je zoiets?

Naast dominee werk ik drie dagen in de week voor de radio. Dat klinkt spannend, maar het is voor een groot deel zittend werk, achter de computer. Dat is op zich geen schande: het merendeel van ons werk is zittend geworden omdat een computer de meest efficiënte manier van werken is. Maar funest voor je conditie is het wel. Voor datzelfde radiowerk interviewde ik jaren geleden eens een boswachter. Hij was in de zestig, maar zag er oprecht niet ouder uit dan begin veertig. Het geheim? Lopen, de frisse buitenlucht, geen stress.

Maar boswachter zijn zit er niet voor iedereen in. Mijn dag houdt grofweg in dat ik met de auto naar het werk rij, daar op mijn krent achter een computer ga zitten en daarna weer terugrijd om thuis weer op de bank neer te ploffen. Dat gaat een paar jaar goed, maar gaandeweg merk je dat je conditie achteruitgaat, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk: je wordt minder scherp, je slaapt slechter, hebt minder energie. En dat gebeurt allemaal sluipenderwijs.

Op het Mediapark hopen we binnenkort staanbureaus te krijgen: bureaus die in hoogte zó verstelbaar zijn dat je er niet alleen maar achter hoeft te zitten. Dat zal al schelen. Verder let ik een beetje op wat ik eet en drink (niet teveel koffie bijvoorbeeld) en parkeer ik de auto niet in de parkeergarage maar wat verderop om toch maar een loopje te hebben. En thuis fiets en beweeg ik wat ik maar kan: wielrennen, voetballen met mijn kinderen.

Dertigers en veertigers van nu zijn van het freelancen of het ZZP’en. Daar gruwel ik van. Want het voordeel van mijn radiowerk is wel dat het klaar is op het moment dat ik de deur achter me dichttrek. Dan gaat de knop om. ZZP’ers, zo merk ik om me heen, blijven actief: ze blijven met hun werk bezig, nemen het mee naar huis en werken veel vaker ’s avonds door. En het enge is: ze zien dat ook nog als een deugd. Maar onthoud: je bent niet wat je doet. En een mens moet écht van ophouden weten.

Tot slot nog dit. Ik heb me geabonneerd op een dagelijkse Bijbeltekst. Die verschijnt elke dag in mijn mail om zeven uur in de ochtend. Wanneer ik hem lees is dat een inbreuk in mijn ritme (daarom gooi ik hem soms ongeopend weg) en dat is tóch een welkome afleiding. Het herinnert me er voor een paar seconden aan dat er een wereld buiten het kantoor en het werk is, en dat ik meer ben dan mijn prestaties of mijn salarisstrook.

 

 

 

One comment on “Gezonder werken; hoe doe je zoiets?
  1. Avatar Marij-ke schreef:

    Wat een mooie werkplek!!

Deel dit verhaal:
Sjoerd Muller

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
16 juli 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief