Heb jij alles op orde?

*Zucht* “Wanneer zou ik mijn leven weer eens een beetje op orde krijgen?”. Ik plof met deze vraag op de bank en manlief kijkt me bemoedigend aan: “Ach, dat moet je toch helemaal niet willen!”

Voor mijn gevoel begonnen we net weer een beetje rust in huis te krijgen en had ik weer een beetje moed voor en zin in dingen doen, toen er weer een longontsteking de kop op stak. Weer een tijdje gevloerd en niet al te veel kunnen doen. Het is inmiddels de vierde keer binnen een jaar. Dat mijn huis niet  spik en span is, heb ik inmiddels al wel geaccepteerd, maar zo komt er ook geen uitzicht op iets netter.

Orde op zaken

Op de middelbare school had ik een docent Nederlands die minstens één keer per les riep: “Jongens en meisjes, we moeten even orde op zaken stellen!” We hadden er lol om en riepen regelmatig: “Meneer, het wordt tijd om orde op zaken te stellen!” Ik hield er wel van. Even overzichtelijk maken waar we nu helemaal mee bezig zijn, wat we al hebben gedaan en wat er nog op het lijstje staat.

Niet te veel

Het liefst heb ik dat thuis ook zo. Even orde op zaken stellen. Ik beperk me al om dat van dag tot dag te bekijken, niet al te ver vooruit. Want het zijn niet alleen mijn zaken die op orde moeten, maar ook die van man en drie kinderen en dan het liefst nog een beetje in overeenstemming met elkaar. En er is altijd wel iets waardoor het niet lukt om alles helemaal op orde te hebben.

Onrustig

En eigenlijk is daar niets mis mee, maar ik heb er soms wat moeite mee (understatement). Dan komt ineens de onrust naar boven en bedenk ik wat ik allemaal nog zou willen doen. En als het door allerlei omstandigheden dan niet lukt zoals ik zou willen, zorgt dat voor de nodige teleurstellingen. In het klein en in het groot.

Op orde

Dan ben ik heel blij met iemand naast me die dan heel nuchter zegt: “Ach, dat moet je toch helemaal niet willen!” Iemand die het helemaal niet erg vindt dat het huis niet helemaal op orde is of dat het allemaal wat anders loopt dan gepland. Die een stapje extra doet als ik het even niet kan.  Nu ik het me zo bedenk (orde op zaken stel), is er zeker wel iets dat op orde is en da’s een hele belangrijke: onze relatie!

One comment on “Heb jij alles op orde?
  1. Avatar Sipke Huizinga schreef:

    De definitie van “op orde hebben” kan per persoon nogal verxschillen natuurlijk. Voor de één is dat: het huishouden moet netjes zijn, voor de ander: dat de kinderen op tijd op bed liggen en goed hebben gegeten. Een derde maakt het helemaal niets uit. Als de definities in een relatie nogal verschillen, kun je elkaar maar beter wat helpen om de boel op orde te krijgen. Hierbij moet iemand misschien iets doen wat hij/zij minder belangrijk vindt, maar wat voor de ander juist wel weer van belang is.
    Als je van elkaar houdt, heb je ook “iets” voor elkaar over.

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
11 mei 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief