Hoe bespaar je geld met Kerst?

‘Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stukje maand over’ vertelt Loesje. Hoe geldt dat voor de decembermaand! De maand begint al goed met Sinterklaas, Kerst komt er nog aan, en Oud en Nieuw sluit een dure maand af. En ik heb ook altijd het gevoel dat er in deze maand extra op mijn vrijgevigheid wordt ingespeeld. Zeker als je extraatjes als een dertiende maand en het vakantiegeld nodig hebt om de gaten te dichten of toekomstige uitgaven te dekken, kan het wel eens krap worden. Zo leef je niet echt relaxed naar de Kerst toe. Hoe kun je besparen in de decembermaand?

Niks moet

Net als in de blog met tips om je kinderen te helpen aan een stressvrije kerst denk ik ook hier: moet alles wat kan? Nee, niks moet. Gelukkig. Denk er eens even aan hoe jouw ideale decembermaand eruit ziet. Misschien is dan de leidende vraag waar jij je aandacht aan wilt geven? Groot en veel staat niet altijd gelijk aan aandacht geven aan elkaar. Misschien kun je thuis veel meer aandacht geven aan je gezin dan wanneer je weggaat. Of heeft je oma er veel meer aan als je buiten de drukte even op de koffie komt, dan dat je aansluit bij een groot kerstdiner.

Aandacht

Wat betekent aandacht met Kerst voor jou? Het valt me op dat dat kersttafereel in die stal een hele kleine setting had. Ver afgelegen van de hoofdstad, in een stal, ver verscholen van alle drukte. Voor mij betekent dat dat ik het graag klein wil houden. In ieder geval: met aandacht. Aandacht die wat mij betreft ervoor zorgt dat je niet teveel uitgeeft. Want daar zit het niet in. Aandacht geeft zoveel meer dan een groot cadeau. Dat cadeau kan nog steeds, maar het zit hem dan in de aandacht. Zit samen eten hem niet veel meer in een goed gesprek, of een gezellige avond, dan in veel verschillende gangen? Aandacht kan je focus verleggen naar elkaar, naar de wereld om je heen, die misschien niet eens gebaat is bij je gift voor een goed doel, maar wel bij je betekenisvolle aanwezigheid. Die hebben we allemaal in ons, en kun je simpel doen door aandacht te geven.

Aan wat of wie zou jij aandacht willen geven met Kerst?

 

2 comments on “Hoe bespaar je geld met Kerst?
 1. Avatar Marijke schreef:

  Beste Otto.
  Ik vond net een kerstverhaal van Godfried Bomans. Geheel onverwacht kwam het boven water uit mij computer. Ik wist al helemaal niet meer dat ik het had opgeslagen. Dit vond ik een mooi verhaal. In gedachten zag ik de man in het verhaal bezig.Zuinig met geld ging hij in ieder geval om.

  Een kerstverhaal van Godfried Bomans

  Er was eens een man die het kerstfeest grondig wilde vieren. Hij haalde een laddertje uit de schuur en spande langs het plafond de rode papieren slingers die daarvoor garant zijn. Aan de lamp hing hij een van die rode bellen, die opgevouwen weinig lijken, maar naderhand nog aardig meevallen.
  Toen dekte hij de tafel. Hij had hiervoor urenlang over drie winkels verdeeld in de rij gestaan, maar het zag er dan ook goed uit. Naast elk bord stak hij ten slotte een kaarsje aan, waarvan je er tien in een doos koopt, en klapte in zijn handen. Dit was het teken om binnen te komen. Zijn vrouw en kinderen, die al die tijd in de keuken elkaar met een verlegen glimlach hadden aangekeken, kwamen bedremmeld binnen.

  “Nee maar,” zeiden ze, “dat had je niet moeten doen.”

  Maar omdat hij het toch gedaan had gingen ze blij zitten en keken elkaar warm aan.

  “En nu gaan we niet alleen smullen,” zei de man, ” we moeten ook beseffen wat er nu eigenlijk gebeurd is.”

  En hij las voor hoe Maria en Jozef alle herbergen afliepen, maar nergens was er plaats. Maar het kind werd ten slotte toch geboren, zij het in een stal. En toen begonnen ze te eten, want nu mocht het, al was er dan veel ellende in de wereld.

  “Kijk,” zei de man “dat is nu Kerst vieren en zo hoort het eigenlijk.” En daarin had hij gelijk. En zij verwonderden zich over de hardvochtigheid van al die herbergiers, maar het was ook tweeduizend jaar geleden moet je denken, zo iets kwam nu niet meer voor. En op dat ogenblik werd er gebeld. De man legde de banketstaaf die hij juist aan de mond bracht, verstoord weer op zijn bord.

  “Dat is nu vervelend,” zei hij, “er is ook altijd wat.” Hij knoopte zijn servet los, sloeg de kruimels van zijn knie en slofte naar de voordeur.

  Er stond een man op de stoep met een baard en heldere, lichte ogen. Hij vroeg of hij hier ook schuilen mocht, want het sneeuwde zo. Het was namelijk een witte Kerst, dat heb ik nog vergeten te zeggen, hoe kan ik zo dom zijn. De beide mannen keken elkaar een ogenblik zwijgend aan en toen werd de een door een grote drift bevangen. “Uitgerekend op Kerstmis,” zei hij, “zijn er geen andere avonden.” En hij sloeg de deur hard achter zich dicht. Maar terug in de kamer kwam er een vreemd gevoel over hem en de tulband smaakte hem niet. “Ik ga nog eens even kijken,” zei hij, “er is iets gebeurd, maar ik weet niet wat.” Hij liep terug naar de stoep en keek in de warrelende sneeuw. Daar zag hij de man nog juist om de hoek verdwijnen, met een jonge vrouw naast zich, die zwanger was.

  Hij holde naar de hoek en tuurde de straat af, maar er was niemand meer te zien. Die twee leken wel in de sneeuw te zijn opgelost. Want het was, zoals gezegd, een witte Kerst. Toen hij weer in de kamer kwam zag hij bleek en er stonden tranen in zijn ogen. “Zeg maar even niets,” zei hij, “die wind is wat schraal, het gaat wel weer over.” En dat was ook zo, men moet zich over die dingen kunnen heen zetten. Het werd nog een heel prettig Kerstfeest, het was in jaren niet zo echt geweest. Het bleef sneeuwen, de hele nacht door en zelfs het kind werd opnieuw in een schuur geboren.

 2. Avatar Petra schreef:

  Wees niet bang om in elkaar geïnteresseerd te zijn .Complimenten geven in gesprek gaan met elkaar. Ik merk om mij heen dat lastig is jammertoch.Dat kost niks.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
11 december 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief