Hoe hoger, hoe beter

Lachend stapt ze in het zitje van de zweefmolen. Onze tienerdochter is met haar vriendin op de kermis. Het is geen gewone zweefmolen die lage rondjes draait, maar eentje waarbij je ook de hoogte in gaat. Ze gillen het uit als ze aan de kettingen hoger en hoger worden rondgeslingerd. Dolle pret.

Ze heeft het niet van een vreemde. Haar oma draaide al graag rondjes in de ‘kettingmolen’ zoals ze dat vroeger noemde en ook ondergetekende draaide graag een rondje mee. Maar de ontwikkeling heeft niet stil gestaan. Het is natuurlijk veel te saai om alleen maar rondjes te draaien. Het moet gekker, sneller en hoger.

Afstand

Vanaf een terrasje kijken manlief en ik toe. De zweefmolen torent hoog boven de kermis uit en even verderop zien we de ‘booster’ zijn enorm hoge rondjes draaien. De afstand van het terrasje tot de kermis is net groot genoeg dat we elkaar weer kunnen verstaan. Manlief is helemaal geen kermisliefhebber, maar zo op een klein afstandje met een lekker kopje koffie er bij, is het net even vol te houden.

Groter

Vanuit onze ‘commentaarpositie’ kunnen we mooi alles en iedereen in de gaten houden. Af en toe komt er één van onze kinderen langs om verslag te doen of om naast ons een enorme suikerspin op te eten. Ook die zijn vele malen groter dan ‘vroeger’ (klink ik al oud?).

Hoger

Verwonderd vraag ik het hardop: Zou dat ooit nog weer een keer teruggedraaid worden? Dat alles maar meer en groter wordt, attracties maar hoger en sneller moeten? De zweefmolen waar ze vroeger nog dolle pret in hadden, is nu saai en moet 10 keer groter en hoger en sneller draaien. Dat houdt toch een keer op, zou je denken?

Minder

Het geldt niet alleen voor de kermis, maar op zoveel meer fronten. Kun je nog tevreden zijn met het kleine, met iets minder, met eenvoudig, met langzamer. Soms word je in het leven met je neus op de feiten gedrukt en kun je niet anders dan genoegen nemen met minder. Voor mij is het de uitdaging (en dat probeer ik ook de kinderen mee te geven) om ook als het dan weer wat beter gaat, oog te blijven houden voor de eenvoud.

Genieten op de kermis is leuk. Zo hoog mogelijk zweven mag, maar daarna is het ook goed om weer met beide benen op de grond te staan.

2 comments on “Hoe hoger, hoe beter
  1. Avatar Marjon schreef:

    Goddank is God niet van het steeds sneller, steeds meer, steeds mooier. Hij is en blijft altijd dezelfde: ziet in alle massaliteit steeds één mens, en nog één, en nog één…..Hij ziet in alle grootheid en waan van de dag de kleinheid en het grote, het moedeloze en de moed, onaardigheid en liefdevolle hulpvaardigheid, geloofstwijfel en geloofszekerheid van elk mensenkind apart.Zijn Geest,die waaide over de wateren in het allereerste begin, waait Goddank nog steeds en bereikt ons mensen ook in alle veranderingen ( die we zien en bij het ouder worden nauwelijks nog bij kunnen houden) ondanks en dankzij diezelfde veranderingen die ons al jaren en eeuwenlang vormen.

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
15 juni 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief