Hoe ijdel ben jij? Inspiratiefilmpje van dominee Otto Grevink

In de tijd voor Pasen staan we stil bij hoe het er met ons leven en geloven voor staat. Bij MijnKerk.nl denken we na over dingen in onszelf die ons afhouden van hoe we zouden willen leven en geloven. Verleidingen noemen we ze. De zeven weken voor Pasen staat we elke week stil bij één verleiding. Daar staat ook een deugd tegenover, die ons kan helpen om met die verleiding om te gaan.

IJdelheid

Deze week staan we stil bij de verleiding van ijdelheid. Ik leerde het woord pas kennen in de bijbel, waarin de Prediker in een oude vertaling zegt: ‘Alles is ijdelheid.’ In nieuwere vertalingen zegt hij: ‘Alles is lucht en leegte’ of: ‘Alles gaat voorbij’. IJdelheid gaat over dingen die we heel belangrijk kunnen vinden, maar die in zichzelf leeg zijn, en voorbij gaan.

Tekst gaat hieronder verder

In onze tijd zijn we heel erg bezig met ons uiterlijk, en met onze lichamelijke fitheid. En we willen ons leven op orde hebben, zodat het er goed uitziet. Maar we merken tegelijkertijd hoe dat ook voorbij kan gaan en er zomaar roet in ons eten gegooid kan worden. Blijft er dan niets van ons over? Natuurlijk wel. Je kunt nog steeds een goed leven hebben als het met je uiterlijk en je fitheid wat minder gaat – je echte vrienden houden toch van je om wie je bent? God ook. En als in je drukke leven de chaos toeslaat, dan hebben we weer iets om orde in te scheppen. God gaf daarvan het goede voorbeeld.

Nederigheid – de lat minder hoog leggen

Dat soort ervaringen maken ons wat nederiger. Een oud woord dat zoveel betekent als ‘de lat minder hoog leggen’. Allereerst ook voor jezelf, en ook tegenover anderen. Leg de lat maar eens wat minder hoog, dan kun je er ook meer van genieten als je er leuk uitziet, het lekker gaat met sporten en de boel thuis weer eens wat meer op orde is. Lekker. Leg de lat maar eens wat minder hoog, en geniet ervan!

Ik wens je een hele fijne week.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
18 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief