Hoe innerlijkheid je helpt een burn-out te voorkomen

De vakantie is voorbij en het ‘normale’ leven met werk, school, sportclub van de kinderen en vrijwilligerswerk staat weer voor de deur. Voor mij staat dat bij tijd en wijlen ook garant voor stress. Want ik heb eigenlijk teveel te doen. Toch? Of komt stress door iets heel anders? 

Welmoed Vlieger gaf in haar lezing op Graceland festival een andere oorzaak van stress en burn-out aan. Stress heb ik wel eens, met een burn-out heb ik zelf gelukkig niet te maken gehad. Maar natuurlijk ken ik ook mensen die wel te kampen hebben (gehad) met burn-out. In Nederland ervaart zo’n 17% van de werkenden burn-out klachten. Een klein deel van hen raakt daadwerkelijk burn-out. Maar hoe komt dat dan?

Welmoed stelt dat het komt doordat we te veel nadruk op uiterlijkheden leggen. We vinden het beeld dat we van onszelf hebben en wat we van onszelf neer willen zetten belangrijk. Ons leven moet leuk en succesvol zijn en we hebben het idee dat we dat zelf voor elkaar moeten krijgen. Waardering van anderen is welkom. We verzamelen complimenten op ons werk, likes op Instagram en kudos op Strava. En daarmee laten we de buitenwereld onze waarde bepalen. Nieuw is dat niet voor me en voor een deel herken ik het zeker. Alles goed willen doen, niet willen falen. Dat zorgt bij mij voor stress en niet persé het aantal dingen dat ik te doen heb. 

Maar wat is dan de remedie? Volgens Welmoed gaat het om ‘innerlijkheid’. Dat we onze binnenwereld verkennen en in dialoog brengen met de buitenwereld. Drie manieren om dat te doen: 

 1. Accepteer dat pijn en narigheid er is. Denken dat alles mooi en perfect moet zijn, zorgt ervoor dat je op een verkrampte manier met het leven omgaat. We weten ons met verlies, mislukking en ellende geen raad meer en proberen het weg te houden uit ons leven, maar dat kan niet. En dat vraagt om weerbaarheid. Weerbaarheid is niet de afwezigheid van angst, maar het vermogen om angst onder ogen te zien. Daarbij heb je anderen nodig, dat kun je niet alleen. En je hebt ook in nare en ellendige situaties altijd nog een keuze: je kunt zelf bepalen welke houding je aanneemt ten opzicht van wat je meemaakt.

  Ik denk aan mijn oma, die het flink voor haar kiezen heeft gehad. Volgens haar heeft ‘elke donkere wolk een zilveren randje’. Ik kan nog wel van haar leren.
 • Stel je open voor een ander, laat je vooroordeel los. Je openstellen voor een ander is niet altijd makkelijk. Vaak hebben we al een beeld van iemand. En dat kan een echte ontmoeting, waarbij je diepste innerlijk betrokken is, in de weg staan. Terwijl je juist in zo’n ontmoeting iets van het heilige op kan vangen. Er kan iets gebeuren, wat je zelf niet kunt regelen. Welmoed vertelt over de schooldirecteur die haar in het voorbijgaan zegt: ‘Jij kan dit…’. Precies op een moment dat ze het als tiener hard nodig heeft en erdoor geraakt wordt. 

  Mooi, denk ik. Mijzelf openstellen voor een ander, dat gaat me makkelijk af. Maar als ik eerlijk ben, selecteer ik zelf nauwgezet bij wie. En zijn er nog genoeg mensen bij wie ik dat niet doe, controlfreak die ik ben. Maar is dat erg? 

 • Zoek bronnen om je te voeden. Morele en spirituele inspiratiebronnen hebben steeds minder een vanzelfsprekende plaats in deze tijd. En die bronnen heb je wel nodig om inhoud aan je leven te geven. Daarom moet je er zelf naar op zoek. Laat je raken door iets of iemand en geef daar je persoonlijke invulling aan. Lees (bijbel)verhalen en boeken, kijk films, luister muziek.

  Ik maak de balans van mijn telefoongebruik eens op. Oops..ter plekke besluit ik dat ik mijn telefoon in het vervolg sneller aan de kant leg en in plaats daarvan een goed boek erbij pak.

P.S. Welmoed gaf nog een paar tips van haar favoriete bronnen:

 • Film: The Matrix
 • Boek: Het oneindige verhaal, Michael Ende
 • Boek: Het begrip angst, Søren Kierkegaard

Weerbaarheid is niet de afwezigheid van angst, maar het vermogen om angst onder ogen te zien.

 

Deel dit verhaal:
Anneloes van 't Hof

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
23 augustus 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief