Hoe kun je je reistijd zinvoller invullen met al die files en je haast?

Na de vakantie stap je weer in dezelfde auto op weg naar je werk, naar familie en vrienden. Maar dat is toch anders. Tenminste, dat hoop ik. Op vakantie zul je vast ook file hebben gehad, of duurde de reis lang. Maar dat was dan wel een deel van je vakantie, dat reizen. Al vinden we dat steeds moeilijker om ook zo te zien. Zou werkreizen niet veel meer op vakantiereizen moeten gaan lijken, in plaats van andersom? En hoe kun je dat doen?

Bestemming

Een collega van me reisde deze zomer naar Auschwitz in Polen. Een indrukwekkend bezoek. En hij was met de bus gegaan. Minder vliegen, had hij zich voorgenomen. Maar dat betekende wel twee dagen heen, twee dagen terug. Hij had daar toch wel moeite mee gehad. Omdat het hem eigenlijk niet om de reis ging, maar om de bestemming. Zit daar niet onze grootste valkuil in als het om reizen gaat, dacht ik toen. Dat het ons om de bestemming gaat, en niet om de reis.

Reis als doel

Ik vertelde in een eerdere blog dat de eerste volgelingen van Jezus ‘mensen van de weg’ werden genoemd. Daar zit de diepere levensovertuiging in dat de weg zelf iets te bieden heeft. Het gaat er niet om dat je ergens komt, maar dat je leeft, meeleeft, je ontwikkelt en het leven zich laat ontplooien waar je bent. De reis zelf is het doel.

Relativeren

Vanuit die levensovertuiging ga je relativeren dat we altijd meteen ergens moeten willen zijn. Door het vliegen, snelle treinverbindingen en een hoge maximumsnelheid raken we gewend, of verwend, dat we altijd snel ergens kunnen zijn. Tijd en ruimte trotserend, alsof ze er niet zijn. Maar reizen kost tijd. En in de ruimte die je doorgaat gebeurt heel veel.

Wat kun je doen?

Kijk eens met wie je reist, met wie je kunt praten. Welk boek zou je graag willen lezen in de trein? Kun je voor een kopje koffie ook de snelweg af en een dorpje inrijden? Welke cd zou je eens helemaal willen horen, of welk goed boek zou je willen horen via Storytel?

Balen als er géén file meer is

Een man kwam bij zijn coach. Hij vertelde hoe hij zich geweldig opwond elke dag weer over de 45 minuten vertraging door files. De coach stelde de vraag wat de man zelf kon doen. Wat zou hij bijvoorbeeld heel graag willen doen? Spaans leren, vertelde hij. Sindsdien leert de man 45 extra lang Spaanse woordjes via audio in zijn auto. Alleen… Toen gingen ze de weg verbreden en kwam hij veel eerder aan op zijn werk. En moest hij een nieuwe manier vinden om Spaans te blijven leren.

Reizen is niet wachten op je bestemming. Reizen is een doel op zich. Hoe zou jij die zinvol kunnen invullen?

2 comments on “Hoe kun je je reistijd zinvoller invullen met al die files en je haast?
  1. Avatar Maria schreef:

    Wat een prachtige zingeving aan ons reizen.

  2. Avatar Kim schreef:

    Inderdaad reizen is een doel! Mooie mensen ontmoeten in de trein of nog even een mooi boek lezen of die mooie muziek luisteren of toch nog even die ene mooie bijbeltekst opzoeken of gewoon naar buiten staren en naar mijn ademhaling luisteren en wat praten met God.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
30 augustus 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief