Hoe kun je jezelf helemaal opladen en opgeladen blijven?

We leven in een drukke tijd. Met veel verwachtingen en een online omgeving die altijd beschikbaar/open is. Daarnaast “moeten” we, als hoogopgeleide vrouwen, carrière maken… iemand moet dat glazen plafond doorbreken… Dat alles kan prima gecombineerd worden met een gezin, een sociaal leven, een paar keer per week sporten en nog wat vrijwilligerswerk.

Terwijl ik dit schrijf word ik al moe… dat moe zit in het woordje “moeten”. Want dit is namelijk wat ik allemaal doe. Maar ik word daar niet moe van. Wat is mijn geheim? Ik deel het graag met je! Mijn geheim is de pendule.

(bron: Cultuur van discipelschap van Mike Breen)!

Met behulp van een tekst uit de (basis)Bijbel: Johannes 15:1-8 over de wijnstruik en de takken zal ik het jullie uitleggen. In deze Bijbeltekst staat het volgende:

Jezus zei: “IK BEN de echte wijnstruik en mijn Vader is de wijnboer.  Elke tak aan Mij waar geen vruchten aan groeien, haalt Hij weg. Elke tak waar wel vruchten aan groeien, snoeit Hij. Hij maakt hem schoon van alles wat daar niet mag groeien. Zo gaan er nog meer vruchten aan die tak groeien.  Jullie zijn al schoon door wat Ik jullie heb gezegd.  Ik blijf in jullie. Blijf nu ook in Mij. Als een tak niet aan de wijnstruik blijft vastzitten, kunnen er geen vruchten aan groeien. Zo kan er ook geen vrucht aan jullie groeien, als jullie niet in Mij blijven.  IK BEN de wijnstruik en jullie zijn de takken. Als jullie in Mij blijven en Ik in jullie blijf, zal er veel vrucht aan jullie groeien. Want zonder Mij kunnen jullie niets doen.  Als jullie niet in Mij blijven, verdrogen jullie. Verdroogde takken worden weggegooid en verbrand.  Maar als jullie in Mij blijven en mijn woorden in jullie blijven, zullen jullie alles krijgen wat jullie vragen. Het eert mijn Vader als er veel vrucht aan jullie groeit. Het laat zien dat jullie mijn leerlingen zijn.”

De pendule is een soort klok waarbij de wijzer van links naar rechts gaat. In het linker vlak van de pendule mag je bij God ‘verblijven’, rust nemen, opladen. Als de pendule naar rechts gaat mag je vruchtbaar zijn, actief in het leven (of in Het Koninkrijk). Verblijven betekent hier dat je dagelijks tijd mag nemen om op te laden. Even niet moeten. In mijn geval is dat een stukje uit de Bijbel lezen, bidden of luisteren naar wat God tegen mij zegt. Het liefst begin ik de dag hiermee. De dag vanuit rust beginnen is zo waardevol!

Maar het verblijven kan ook een periode in je leven zijn. Bijvoorbeeld als het allemaal tegen zit. Want bij God verblijven is ook een tijd van snoeien (vallen, fouten maken etc.). Dit levert weer inzichten op. Misschien ervaar je het niet altijd als een fijne periode maar dit is wel noodzakelijk om te groeien. Want als je naar een vruchtbare periode in je leven gaat, ga je groeien en zie je veel vruchten!

Zo werkt het ook met een wijnrank. Deze moet jaarlijks gesnoeid worden zodat er lekkere, gezonde druiven komen. Als je niet snoeit komen er veel, vieze, zure druiven. En zo is het ook in het leven.

En nu jij: Hoe zorg jij ervoor dat je dagelijks opgeladen wordt?

 

Deel dit verhaal:
Janneke Plantinga

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
10 juli 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief