Hoe overwin ik de vakantieblues?

Voor velen is de vakantie weer voorbij. Dat betekent dat we weer terug in het ritme moeten komen. Vroeg opstaan kan dan best wel een uitdaging zijn. Elke ochtend weer. Heb jij last van vakantieblues? En vind je het lastig om uit je bed te springen als de wekker is gegaan? 

Om een gewoonte te maken van vroeg opstaan, zul je een vaste routine moeten creëren. Dat is namelijk wat een gewoonte is. Hier hebben we een aantal tips voor jou die je helpen om weer in je normale ritme te komen. De vakantieblues zullen dan snel verleden tijd zijn. 

Doe je gordijnen open

Nu het nog licht is ´s ochtends, profiteren we ervan. Want door licht maakt je lichaam dopamine aan. Hierdoor voel je meer energie.

Sta elke dag rond dezelfde tijd op

Dit is natuurlijk alleen mogelijk als je vaste werktijden hebt en als je geen rekening hoeft te houden met (kleine) kinderen.

Bedenk iets waarvoor je wel op wilt staan

Bedenk de avond van tevoren een doel waarvoor je de volgende dag wel je bed uit wil komen. Als je geen doel hebt, zal je dit nooit volhouden omdat je niet goed weet waarom je dit wilt bereiken

Niet snoozen

Snoozen is heel verleidelijk, maar uiteindelijk alleen maar verloren tijd die je beter kan besteden. Bijvoorbeeld voor een rustig ochtendritueel.

Neem tijd voor jezelf

Maak je eigen ochtendritueel. Bijvoorbeeld met het lezen van een (Bijbel)tekst, een gebed of een meditatie. Of ga sporten of een beetje bewegen.  Er bestaat zelfs een meditatieapp die je in bed kunt doen.

Ga eerder naar bed

Als je aan 7 á 8 uur slaap per nacht komt, heb je in principe genoeg slaap. Dit verschilt per persoon, dus bekijk eerst goed hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt. Als je op tijd naar bed gaat en je uren maakt is het ook gemakkelijker om de volgende dag op tijd op te staan.

Zet je wekker aan de andere kant van de kamer

Irritant, maar wel een goede stok achter de deur. Zo moet je wel je bed uit om dat ding uit te zetten.

Kortom: Er is dus altijd wel ruimte voor verbetering.

Lukt het jou om afscheid te nemen van de snooze button op je wekker? Of is dit voor jou niet te doen?

 

 

Deel dit verhaal:
Avatar

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
22 augustus 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief