Hoe vitaal ben jij?

God beoordeelt ons niet op het feit of we elke zondag naar de kerk gaan. Ik denk dat Hij naar het totale plaatje kijkt. Hoe ben je op je werk, gezin, kerk of sportvereniging? De plekken waar we zelf mogen groeien en bloeien. Maar ook anderen mogen laten groeien en bloeien.

Vroeger, toen ik nog voor een baas werkte, had ik ieder jaar een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek. Zeer nuttige en functionele gesprekken voor mij. Ook omdat ik altijd een baas had met een scherpe blik en het beste in mij naar boven wist te halen. Ik ging hierdoor bloeien en groeien!

Blijven doen wat je deed en omdat iedereen het doet

Toen ik jaren later zelf personeel in dienst nam bij mijn eigen bedrijf, voerde ik dezelfde gesprekken in. Maar het voelde niet fijn. Het paste niet bij mijn visie. We werken met zelfsturende teams. Dus medewerkers voeren veel taken zelfstandig uit op hun eigen locatie. Wie ben ik dan om daar wat van te vinden? En hoe kan ik beoordelen of ze het goed doen als ik ze niet dagelijks aan het werk zie?

Wat past bij mij en bij mijn bedrijf?

Toen kwam het begrip vitaliteit op mijn pad. Dit sprak mij aan. Daar staat de vraag centraal hoe gaat het me jou? Thuis en op het werk? Voel je je fijn binnen de organisatie, binnen je team. Krijg je alle hulpmiddelen die je nodig hebt? Dit paste wel bij mij en mijn bedrijf. Een heel mooi instrument om het gesprek aan te gaan. Dit vraagt wat van de medewerkers en van de leidinggevende. De medewerker moet kritisch naar zichzelf en zijn of haar omgeving kunnen kijken. De leidinggevende moet de medewerker vertrouwen. Deze manier past bij mij en bij mijn bedrijf. Bovendien past het bij de manier waarop God naar ons kijkt.

Wat zou jij antwoorden als God jou vraagt: Hoe vitaal ben jij?

2 reacties op “Hoe vitaal ben jij?
  1. Avatar Mar-ijke schreef:

Ik zou antwoorden met Lied 245. ‘k Wil U, o God, mijn dank betalen. Raar antwoord? Of roept het bij jou geen vragen op. God weet hoe ik Hem mijn antwoord op dit moment zou geven.

2. Avatar Annette schreef:

Een sportvereniging accepteert niet dat je trainingen over slaat. Dat is niet goed voor je team en voor de winst. Het is evenzo niet goed voor de kerk als je op zondag weg blijft. En God wil aanbeden worden, persoonlijk groeien en bloeien is een mooie bijvangst, maar niet het belangrijkste.