In de Bijbel komt het hele leven voorbij

De Bijbel is eigenlijk niet één boek, maar een bibliotheekje vol boeken. Zesenzestig boeken, om precies te zijn. Het lastige is: Die boeken spreken elkaar soms flink tegen.

In de Kroniekenboeken wordt geschreven dat het goede mensen goed gaat en slechte mensen slecht. God beloont en straks precies zoals te verwachten valt. Blader je even door naar het boek Prediker, dan lees je iets heel anders. De schrijver gelooft van harte in een goede God, maar als hij om zich heen kijkt, ziet hij dat ook slechte mensen feest vieren en goede mensen in armoede leven. Met andere woorden: er valt geen peil op te trekken.

Alles wat we hebben over God

Toch is de Bijbel alles wat we in handen hebben over God. Een bundel geloofsverhalen van mensen, over hun ervaringen met God en ervaringen die zij van anderen gehoord hebben. In die verhalen komt het hele leven voorbij. Je hoeft zelf geen slaaf in Egypte geweest te zijn om te weten hoe het voelt om geen keuze te kunnen maken. Bedenk maar hoe je je je voelt als je met griep in bed ligt, terwijl je een leuke afspraak hebt. Om dat te herkennen, moet je wel eerst de verhalen kennen en dat betekent: lezen!

Tips 

 • Lees een kinderbijbel (voor wat oudere kinderen) voor de hoofdlijnen.
 • De Bijbel dichtbij heeft goede uitleg, vragen en gedachtes bij de teksten van de Bijbel in Gewone taal gezet.
 • Begin met de verhalen over het leven van Jezus (Matteüs, Marcus, Lucas, Johannes).
 • En verder: stel vragen, veel vragen aan iemand die een beetje thuis is in de Bijbel. Bijvoorbeeld via info@mijnkerk.nl of stuur een bericht via onze Facebookpagina.

Geen pasklare antwoorden

Pas als je de verhalen kent, zul je zien dat de Bijbel met jou te maken heeft. De verhalen geven echter geen pasklare antwoorden. Het is misschien eerder zo dat de Bijbel vragen aan jou stelt: Waarom wil je dit? Wie wordt hier beter van? Is dit eerlijk? Van die irritante vragen over een wereld die goed kan zijn, over jouw wereld die goed kan zijn en over God die het goede voor ons wil. (IB)

 

Welke vragen heb jij over de Bijbel?

3 comments on “In de Bijbel komt het hele leven voorbij
 1. Avatar Ma schreef:

  Mijn tip is op een cursus theologische vorming te gaan ctv, dat is heel inspirerend en verduidelijkend

 2. Avatar Marijke schreef:

  Hoe lees jij de Bijbel? Nu zul je misschien denken waarom de wedervraag.Als je hem zomaar leest zegt het je niet veel het is beter hem te lezen alsof hij aan jou geschreven is als gebundelde brieven. Door mensen opgeschreven geïnspireerd door God.De Bijbel is het Woord van God. Eric en het insecten boek van Bomans vind ik een goed voorbeeld je stapt als het ware een schilderij in en dan plaats je jezelf in het verhaal.
  Verbeeldend lezen. Je raakt nooit uitgelezen een ontdekkingstocht die pas ophoud als…

 3. Avatar Sipke schreef:

  Het is eigenlijk jammer dat men op een bepaald tijdstip heeft besloten om de Bijbel af te sluiten met 66 boeken. Ook latere ervaringen met God en allerlei nieuwe vragen, die zijn ontstaan vanuit nieuwe situaties, zijn heel waardevol om je verder te helpen. Het is vaak moeilijk om de oude verhalen te vertalen naar situaties van nu omdat de vragen van nu anders zijn dan die van toen.
  Aan de andere kant zijn er wel veel basiswoorden in de Bijbel te vinden die we ook nu kunnen toepassen, zoals liefde, respect, vrijheid en zorg voor de naaste. Maar er zijn ook verhalen en voorschriften of aanwijzingen, die nauwelijks te begrijpen zijn in deze tijd. Ik vind het daarom wel fijn om ook nieuwe inzichten te lezen over het christen zijn en hoe daar nu mee om te gaan.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
2 februari 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief