Is er een leven zonder suiker?

Als je mij deze vraag een paar jaar geleden gesteld zou hebben was mijn antwoord resoluut ‘NEE’ geweest. Als echte zoetkauw kan ik erg genieten van een gebakje, chocolade of boterham met hagelslag. Dat laatste heb ik meer dan 40 jaar elke dag als ontbijt gehad. En als je de voorraadlades opendeed zag je veel keuze in zoet beleg, koekjes en snoepjes.

De wereld van gezonde voeding

Totdat ik me twee jaar geleden vanuit mijn werk ging verdiepen in de wereld van gezonde voeding. Het voedingscentrum had een nieuwe schijf van 5 uitgegeven dus het leek mij verstandig om daar kennis van te nemen, ook voor thuis. In deze zoektocht stuitte ik op een koolhydraatarm dieet. Niet persé een dieet om af te vallen, maar om juist gezonder te eten en dit sprak mij aan. Het was ook redelijk in de lijn met de schijf van 5 richtlijnen vanuit voedingscentrum. Vanuit de wetenschap zijn er verschillende visies over of het goed is of niet. Maar met mijn gezonde verstand leek het mij goed om dit dieet eens te proberen. Met als doel een gezonde levensstijl waar geen suiker in voorkomt.

Suiker als verslaving

In het begin was het flink wennen. Net nadat ik begonnen was heb ik twee dagen vreselijk hoofdpijn gehad, afkicken van de suiker. Toen pas besefte ik hoe verslavend suiker is. Normaal gesproken had ik regelmatig last van hongerklop, dan moest ik direct iets zoets hebben om niet flauw te vallen. Gelukkig heb ik daar nu geen last meer van. Tussendoortjes eet ik ook nauwelijks meer, ik heb er geen behoefte meer aan. De maaltijden vullen voldoende!

Het Genesis dieet

Ondertussen bleek dit dieet ook heel Bijbels te zijn. Ik las in Genesis 1:29 ”En God zei: Zie Ik geef u al het zaaddragende gewas dat op heel de aarde is, en alle bomen waaraan zaaddragende boomvruchten zijn; dat zal u tot voedsel dienen.’

Zaaddragende planten bevatten de onder andere volgende voedselgroepen:

  • Granen, noten en peulvruchten
  • Noten en zaden
  • Aardappelen en groenten
  • Vruchten
  • Kruiden en specerijen

Dit is dus wat God gaf aan Adam en Eva in het paradijs. Bovenstaande lijst klopt niet 100% met koolhydraat arm eten, maar er staat GEEN suiker in. Wat een wijs advies van God!

Met de kennis van nu kunnen we dat misschien nog beter inschatten dan duizenden jaren geleden. Mooi om te signaleren dat de Bijbel dus een actueel boek is waar we nog steeds uit kunnen leren! In die zin heeft het de tand des tijds doorstaan!

En nu?

Het suikervrije eten heeft mijn leven behoorlijk veranderd. Ik voel me veel fitter, energieker en bovendien heb ik geen last meer van hongerklop. Maar eerlijk is eerlijk, ik zondig ook af en toe. Zo geniet ik gerust van een taartje op een verjaardag. En iedere vrijdag neem ik een stukje chocolade bij de thee, zoals ik al jaren doe.

En nu jij: Wat denk je, zou jij zonder suiker kunnen?

Deel dit verhaal:
Janneke Plantinga

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
3 juli 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief