Jippie! Er is weer vakantiegeld

Meimaand vakantiegeldmaand: welke Nederlander is er niet groot mee geworden? Toch altijd een heuglijke openbaring als je aan het eind van deze maand je loonstrook ontvangt. En terecht, wil ik eraan toevoegen. Want na een jaar hard doorpezen is het ook goed dat je tijd neemt om te recreëren (letterlijk: jezelf te ‘herscheppen’).

Uitrusten, met de kinderen de hort op, de zon achterna: het kost allemaal handenvol geld in de zomer en daarom is het vakantiegeld (een paar maanden eerder zodat je nog tijd hebt om een leuke bestemming te boeken) meer dan welkom.

Vakantiegeld samen delen

Het klinkt plat, maar ik besteed mijn vakantiegeld inderdaad aan mijn vakantie. Maar op andere plekken in Apeldoorn hebben kerken het project Vakantiegeld samen delen opgestart. Vakantie vieren is namelijk niet zo vanzelfsprekend als de gemiddelde werkende Nederlander nu eenmaal denkt. En juist in de vakantieperiode worden verschillen in inkomens altijd pijnlijk zichtbaar. De één toetert driemaal als hij zijn volgestouwde sleurhut de straat uitstuurt richting Spaanse viersterrencamping; de buurman blijft noodgedwongen de hele zomer thuis omdat het geld hard nodig is om het hoofd boven water te houden. Maar door een deel van je vakantiegeld (toch een extraatje) te delen met iemand die het minder heeft, stel je die ander in staat om zichzelf wél een keer een uitje te gunnen. Of een weekendje weg. Of een nieuwe wasmachine. Echte vreugde is gedeelde vreugde, was de slogan van de kerken.

De prestige van het vakantie vieren

Dat gezegd hebbende: mijn grootste frustratie qua zomervakantie blijven de prijzen: waarom zijn hotelkamers, campings, restaurants en stacaravans tweemaal zo duur in het hoogseizoen? Waarom dubbel betalen voor precies dezelfde faciliteiten en diensten die in maart nog de helft kostten? Ik kan er met mijn verstand niet bij. Het toerisme is de grootste industrie ter wereld en je hoeft geen raketgeleerde te zijn dat het de wereld in rap tempo naar de knoppen helpt. Het wachten is op een bredere wil om daar eens iets aan te doen: de mensenmassa’s, de vervuiling, de prestige van het vakantievieren. Laten de kerken daar maar eens de eerste stap in nemen. In Apeldoorn gebeurt het al.

Wat doe jij met je vakantiegeld?

Een reactie op “Jippie! Er is weer vakantiegeld
  1. Avatar Anoniem schreef:

Mooie stap waar jullie voor hebben gekozen. Ja wat doe ik met mijn vakantie geld? Eerst het geld van mijn pensioen €2.45 per maand. Mijn vakantiegeld is €0.18. Wat zou jij er mee doen Niels. Laat me raden je moet hard lachen. Kijk dat doe ik mijn mijn vakantiegeld.