Judit: “Elke week naar de kerk is niet wat ik wil”

Mijn goede voornemens voor dit jaar: minder Facebook – meer dagboek, minder loungebank – meer kerkbank. En, o ja: wereldvrede 😉 Na de verhuizing heb ik nog niet echt mijn plek gevonden. Kerkelijk dan hè, verder ben ik dolblij in de Grote Stad. Ik begin het wat te missen. Wat precies weet ik niet, elke week naar de kerk is ook niet wat ik wil.

Actie 1: wachtwoord veranderd in ‘altijdiskortjakjeziekmiddenindeweekmaarzondagniet’. Ik prent mezelf in dat dit onbewust zijn uitwerking heeft als ik het dagelijks moet intikken. Actie 2: een soort aanvalsplan gemaakt voor de komende zondagen. Ik werk ‘van binnen naar buiten’ verschillende kerken af, dus gisteren naar de kerk in de buurt gegaan.

Onzichtbaar een kijkje nemen

Ach, was ik maar een vlieg op de muur, een spijker in de kerkbank op het balkon. Dan zou ik onzichtbaar een kijkje kunnen nemen. Nu werd ik direct gesignaleerd door de mevrouw die de liturgieën uitdeelde. Ze keek me veelbetekenend aan, zo’n ‘Fijn-dat-JIJ-er-bent’-blik: haar ogen tegelijk dichtgeknepen en een licht knikje met haar hoofd. Lieve vrouw, dat zie je zo!

Praten over mijn geloof gaat me niet goed af

Laat mij maar in mijn eentje de sfeer proeven. Wil niet meteen het hemd van het lijf worden gevraagd (voor je het weet, zit ik in een groep!). En ik ben ook niet zo goed in small talk. Om nu meteen met een wildvreemde na te praten over de preek? Praten over mijn geloof gaat me niet (of zelfs steeds minder) goed af.

Aardige meneer in fleecetrui

Ik heb me er (sorry, aardige meneer-in-fleecetrui!) van afgemaakt met dat ik de preek ‘interessant’ vond en dat ik het ‘bijzonder’ vond hoe hier ‘tegen de tijdgeest in’ een kleine gemeenschap is die naar elkaar ‘omziet’. Hoeveel dooddoeners passen er in één zin?

Dominee met goede smaak

Er gebeurde wel iets anders grappigs. Tijdens de preek keek de dominee de hele tijd naar mij. Ik werd er zelfs een beetje nerveus van. Was het haar manier om te laten merken dat ze de nieuweling had gezien? Probeerde ze me bij de les te houden toen ik misschien te lang naar het plafond (98 balken en 23 orgelpijpen) had zitten staren? Had ze zelf staar? Zat haar geliefde achter me? Had ze toneelles gehad en speelde ze met ‘kijken naar de horizon’ – en daar bleek ik toevallig te zitten? Je begrijpt dat de preek me niet echt bij is gebleven …

Kerkkoffie

Pas bij de koffie (kerkkoffie, daar kan geen barista tegenop!) snapte ik het: de dominee had (onder haar toga) dezelfde blouse aan als ik. Een dominee met goede smaak! Dubbele punten voor mijn buurtkerk.

Judit is een single vrouw van 35+. Ze is voor haar werk net verhuisd van een uit de kluiten gewassen dorp naar een grote stad. Ze is op zoek naar een kerk waar ze zich thuis voelt. De komende tijd deelt ze fragmenten uit haar dagboek op MijnKerk. De naam Judit is een pseudoniem. Het dagboek is grotendeels gebaseerd op gebeurtenissen uit haar leven.  Dit dagboek is eerder verschenen in het magazine Petrus, het kwartaalblad over geloof, hoop en liefde in de Protestantse Kerk. In mei 2019 verscheen de laatste dagboekbijdrage van Judit. Een abonnement op Petrus is gratis. Meld je aan op www.petrusmagazine.nl

2 reacties op “Judit: “Elke week naar de kerk is niet wat ik wil”
  1. Avatar Marike Pol Portheine schreef:

Ik woon nu bijna 1 jaar in deze voor mij nieuwe gemeente.
    Ik ben wel gelijk de eerste zondag naar de dichtsbijzijnde kerk gegaan.
    Iets eerder zodat ik kon aangeven dat ik nieuw was komen wonen in deze gemeente, ik wilde ook graag eeten of er gewerkt werd met een beamer of het nieuwe liedboek.

Ik werd hartelijk verwelkomt na de dienst.
    De ouderling van dienst stond me op te wachten en tijdens een kopje koffie hebben we wat nader kennis gemaakt.
    En in de loop van de week kwam deze ouderling van dienst met een heerlijk tasje verse kersen bij mij thuis op bezoek en ontving ik de jaargids de week tot week nieuwsbrief en alle verdere informatie voor mij als nieuw gemeente lid.
    Ik voel me hier thuis, en welkom.
    Deze gemeenteleden zijn voor mij ook een onderdeel aan het worden van mijn nieuwe sociale netwerk.

2. Avatar BobK. schreef:

Mooie uitgave(n) trouwens – http://www.petrusmagazine.nl – en nog gratis ook!