Leven we iedere dag van ons leven het volle leven?

Heb je wel eens zo’n luie dag in de vakantie, dat je eigenlijk maar wat rondhangt en niet echt iets ‘doet’? Misschien een boek lezen en je kookt ’s avonds je potje. Maar je hebt niet gesport, gewandeld, iets bezocht, iets geklust of opgeruimd. Je hebt niet echt iets productiefs gedaan. Voordat ik je een schuldgevoel aanpraat, daar is helemaal niks mis mee. Ik denk dat het heel gezond is om af en toe te niksen. Je gedachten even op pauze zetten. Als ik voor mezelf spreek: als ik een hele dag genikst heb, dan krijg ik vaak zo’n onbestemd gevoel. Een soort holheid, alsof ik deze dag niet echt geleefd hebt.

“May you live all of the days of your life!”

Jonathan Swift, een Ierse schrijver en satirist uit het begin van de 18eeeuw (hij schreef o.a. Gullivers Reizen), heeft een aantal mooie quotes op zijn naam staan, waaronder: ‘May you live all of the days of your life.’Toen ik hem voor het eerst hoorde vond ik het een nogal domme uitspraak, want als je de dagen van je leven niet leeft, ben je dood en zijn het dus niet meer de dagen van je léven. Maar toen ik er beter naar luisterde begreep ik ineens de bedoeling van Swifts uitspraak. Zijn wens aan ons is dat we elke dag van ons leven ook daadwerkelijk léven. Dat verlangen is blijkbaar iets heel menseigen, aangezien ik niet de enige ben die zich wat leeggelopen voelt na een dag niksen.

Maar wat is dat dan? Echt leven? Is dat fullspeed, elke dag je keihard inzetten voor je carrière, het goede doel, je gezin, de kerk? Of is het alles van je bucketlist ook daadwerkelijk doen? Of van elke dag een feestje maken? Ik denk dat écht leven, zeker in vakantietijd, niet zozeer te maken heeft met doen. Het gaat denk ik eerder om genieten van kleine dingen, je bewust worden van de dingen om je heen. Tijd nemen om naar het uitzicht uit je raam te kijken (of er zelf op uit te gaan). Je kinderen te zien spelen, ze niet alleen opmerken, maar ze ook echt zien. Je er bewust van zijn dat je deze dag gekregen hebt.

En als je dan toch een dag gewoon genikst hebt, in de tuin, het strand of gewoon op de bank, geniet daar dan van. Zie het niet als leeg en hol, maar als tijd voor jezelf. Tijd om even pas op de plaats te maken. Geniet van je krant of je boek, geniet van de koffie die je drinkt en weet dat je leeft!

One comment on “Leven we iedere dag van ons leven het volle leven?
  1. Avatar Kim schreef:

    Kortom vandaag is vandaag en morgen is morgen. Leven in het hier en nu geeft mij ook een soort rust. Hoe druk de dag van morgen ook is, ik leef vandaag en dat geeft rust.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
27 augustus 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief