Lighthouse Genadecircus

Afgelopen weekend was MijnKerk op het Graceland Festival. Als je een frequente lezer bent van onze blogs en Facebook posts kun je dat bijna niet gemist hebben. En als je aanwezig was op het festivalterrein weet ik zeker dat je ons niet over het hoofd hebt gezien.  Vanuit MijnKerk organiseerden we programmaonderdelen, we hadden een prachtige houten frame staan met een bordje ‘MijnKerk ‘en een relaxte sofa om neer te ploffen voor een goed gesprek. Tenslotte stond daar ook die prachtige witte houten kerk van de Protestantse Kerk Nederland en MijnKerk, het Genadecircus.

Een kerk zoals je uit Amerikaanse films kent, van hout, met een torentje vooraan. Met glas-in-lood-ramen voorzien van het PKN-logo. Binnen stonden banken en er was een podium waar allerlei prachtige inhoudelijke programma’s werden gepresenteerd, onder andere door onze eigen MijnKerk-dominee Niels. Midden op het festivalplein stond hij, de kerk. Midden in het feestgedruis, tussen de Zonnehal (het grootste muziekpodium) en het horecaplein met alle foodtrucks. Een oase van rust en zingeving. Ik was er trots op, want het is toch ook een stukje van mij, als MijnKerker.

Op Graceland kan het geloof soms een beetje schuren, er zijn soms felle discussies, want zoveel mensen, zoveel meningen. En er is ruimte voor andere ideeën, zonder daarmee het respect voor elkaar en elkaars achtergrond te verliezen. Er is ruimte om het met elkaar oneens te zijn en elkaar toch te vinden doordat ieder, op zijn eigen manier, een lijntje naar boven heeft.

En te midden van dat alles stond de kerk. ’s Nachts waren er lampen aan en straalde het licht door de ramen naar buiten, de hele kerk liet het licht door de planken muren naar buiten sijpelen. De kerk lichtte op in de nacht. En dat is denk ik juist wat de kerk mag zijn: een licht in de nacht, een plek waar het licht door alle kieren naar buiten stroomt. Een plek van rust en bezinning, waar je vragen mag stellen, thuis mag zijn, of gewoon even op adem komen.

Een baken in het duister, een lighthouse, verwijzend naar Jezus zelf, zoals het prachtige lied van Rend Collective: my Lighthouse, my Lighthouse, shining in the darkness, I will follow You. My Lighthouse, my Lighthouse, I will trust the promise. You will carry me safe to shore.* Misschien moeten we volgend jaar een vuurtoren neerzetten op Graceland Festival…

*Mijn Vuurtoren, mijn Vuurtoren, schijnend in het duister, ik zal U volgen. Mijn Vuurtoren, mijn Vuurtoren, ik zal de belofte vertrouwen. U brengt mij veilig aan wal.