Maakt jouw baan jou gelukkig?

Twijfel jij wel eens over je baan? Weet je niet zeker of je hier je hele leven wel wilt blijven? Ik zie veel mensen om me heen die op dit punt van twijfel belanden. Het heeft vast ook te maken met de midlifecrisis. En dan komt de spannende vraag: maar wat anders? Kan ik wel wat anders? Zou een andere baan me gelukkiger maken? Of moet ik mijn geluk buiten het werk zoeken?

Zelf heb ik gemerkt dat als je werk je echt ongelukkig maakt, het tijd is om te stoppen. Je kunt totaal niet jezelf zijn of je moet altijd op de toppen van je kunnen presteren, je bent meestal gestrest, je ervaart geen plezier of je hebt geen fijne collega’s. Probeer te onderscheiden wat je eigen valkuilen zijn, die bij elke baan zullen terugkomen. Als het daar niet aan ligt, dan is het misschien gewoonweg niet jouw plek.

Ben ik hier tot zegen?

Ik vraag mezelf wel eens, zou God deze weg ten diepste voor mij bedoeld hebben? Ben ik hier tot zegen voor mezelf en voor anderen? Haalt deze plek het beste uit me naar boven? Het vraagt enorm veel moed om te veranderen, in het diepe te springen en de boeg om te gooien.

Stabiliteit

Er is ook veel te zeggen voor stabiliteit, zekerheid, blijven doen wat je doet omdat je er nou eenmaal goed in bent. Waarom niet? Eentonigheid en herhaling komen overal voor. Soms scheelt het al enorm als je functie een beetje verandert of je een extra cursus mag doen.

Stroomt het?

Ik ben vrij vaak van baan gewisseld. Soms denk ik dat ik nergens echt goed in ben. Ken je dat? Die onzekerheid? Ik ben van vast dienstverband gegaan naar zelfstandig ondernemen en die onafhankelijkheid ligt me wel. Er zitten voor en nadelen aan, maar werkinhoudelijk doe ik waar ik van droomde. Mijn valkuil is dat het vaak zo leuk is, dat ik geen maat weet. Maar ik stróóm wel.

Je bent goed zoals je bent

Sommige dingen veranderen nooit. Je kunt er wel steeds beter mee leren omgaan. Als ik de tijd neem om stil te worden en mijn onzekerheid neerleg bij God, dan wordt het rustiger in mij. Ergens verneem ik de fluistering: je bent goed zoals je bent. In een knotsgekke scène liet ik een speler cliënt spelen. Hij moest alsmaar herhalen: ik ben goed zoals ik ben! Tot hij woedend op de coach afstoof en riep: “Is het zo goed? Heb ik het nu hard en vaak genoeg geroepen? Geloof je me nu?! ” Stiekem maak ik scènes die over mezelf gaan. Wat kost het soms een moeite om te vertrouwen op die fluistering.

Take O take me as I am
Summon out what I shall be
Set your seal upon my heart
and live in me.
(John L. Bell – Iona Community)

Twijfel jij wel eens over je baan? 

 

 

3 comments on “Maakt jouw baan jou gelukkig?
 1. Avatar Nellie schreef:

  Lieve Rebecca.
  Zooo herkenbaar. Mooi he dat lied!

 2. Avatar Chris Blij schreef:

  Hebzucht, egoïsme, jaloezie en en ondankbaarheid zijn de korstte weg naar eenzaamheid. Dankbaarheid is de korstte weg naar geluk.

 3. Avatar Mar schreef:

  ik heb geen baan, al 25 jaar niet meer. Sommige mensen denken dat zou ik ook wel willen. Maar ik denk dan weer wat een geluk als je een mooie baan hebt..

Deel dit verhaal:
Rebecca Schoon

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
17 januari 2020
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief