Mensen met een creatief beroep verdienen beter

Ik ken veel mensen met een creatief beroep. Musici, zangers, fotografen, tekenaars, schilders en noem maar op. Ik geniet van hun werk. Maar ik zie dat ze er zelf steeds minder van genieten. Het is lastig om er een boterham mee te verdienen. Wat ze creëren moet vaak gratis, en als ze ervoor betaald worden is het nauwelijks kostendekkend. Ze lijden onder dat gebrek aan waardering. Ik vind dat armoede van onze samenleving.

Waarom ik van deze mensen geniet is omdat ik ze een hele bijzondere gave heb zien krijgen. Van God. En God is zelf een schepper. Scheppen kost tijd. Creativi-tijd noem ik dat. Ook als ik een preek of een blog of een video ga maken gaat daar creativi-tijd aan vooraf. Iets ontstaat. Uit het niets soms. En het moet groeien voordat het ‘iets’ is. Mijn zussen heb ik jarenlang topsport zien bedrijven met het oefenen op viool en cello. Ze proberen er nu hun boterham mee te verdienen in de ‘eredivisie’. Maar dat blijft hard werken en wordt steeds lastiger in ons land.

Scheppers waarderen

We onderwaarderen denk ik niets minder dan de Schepping als we scheppers niet waarderen. Degene die een familiefoto komt maken, die een ‘stukje muziek’ komt spelen op een feest of in de kerk, die een tekening maakt bij een mooi verhaal. Het zijn mensen de al zzp-end hun inkomsten bij elkaar proberen te schrapen. Maar ook creatievelingen met een vaste baan merken dat het steeds krapper wordt. Omdat we er steeds minder voor willen betalen. Want: wat levert het op? Wat heb je eraan? Ik denk heel veel. Zonder scheppers wordt de schepping niet meer onderhouden en wordt ze een levenloos systeem.

Heb jij een creatief beroep? Hoe waarderen mensen jouw werk?

3 comments on “Mensen met een creatief beroep verdienen beter
 1. Avatar Chris Blij schreef:

  Jouw gaven en talenten zijn je gegeven om te gebruiken en een ander ermee te dienen.

 2. Avatar Bert Becht schreef:

  Door de historie heen is alleen creativiteit meestal niet voldoende, tenzij een (stille) mecenas beschikbaar is. Je brood verdienen is een bredere uitdaging!

 3. Avatar Piet Hamelink schreef:

  Marten Toonder wist het ook al, met vele anderen voor hem.
  In de strip “Tom Poes” komt een schilder voor met de naam Terpen Tijn. Die sprak altijd de gevleugelde woorden: “De kunst wordt altijd aan de zool gelapt makker”
  In Nederland heeft de kunstenaar haast per definitie het moeilijker dan bv. in Duitsland, Oostenrijk of België. Daar liggen de salarissen ook veel hoger dan hier en kan een politicus “scoren” als hij of zij iets voor de cultuur doet.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
17 mei 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief