“Mijn dochter stimuleerde mij om duurzaam te leven”

Duurzaam leven is hot! Maar hoe of waar begin je eigenlijk en hoe hou je het vol? En waarom zou je duurzaam willen leven?

Tijdens de kerstvakantie zaten we gezellig met z’n allen aan tafel te eten. Op een bepaalde avond spraken we over onderwerpen als milieu en klimaat. Onze kinderen zijn erg goed op de hoogte van de status van onze planeet! Ook onze jongste dochter van 14 jaar. Zij vroeg zich hardop af waarom wij niet duurzamer gingen leven.

Helemaal niet duurzaam

Ik vond dat wij best duurzaam bezig waren door afval te scheiden, dingen her te gebruiken en door niet teveel nieuwe spullen kopen. Maar mijn dochter zag dit anders. Ze was van mening dat we nog veel meer kunnen doen. Zo kwam ze met ze met de suggestie dat er geen plastic afval meer geproduceerd zou moeten worden. Hier moest ik even van bijkomen, ze zette mij aan het nadenken. En ze deelde wat links naar YouTube filmpjes hierover. En na een paar dagen moest ik concluderen, dat ze gelijk had. Wij kunnen echt meer doen.

Gewoon doen

Vervolgens hebben we als gezin zaken bedacht die we konden veranderen en deze op een lijstje gezet. Alles tegelijk aan te pakken zagen we niet zitten. Dus we spraken af om elke maand een item uit de lijst te kiezen en daarmee aan de slag te gaan. Dan zouden we per jaar maar liefst twaalf veranderingen doorvoeren. Nu is het negen maanden later, en we hebben o.a. de volgende zaken structureel verandert in ons leefpatroon:

Zo gebruiken we:

  • shampoo bars
  • katoenen broodzakken
  • foodhuggers
  • uitwasbare wattenschijfjes,
  • we maken zelf fruitwater,
  • we wassen met een was-ei
  • en we zijn gestopt met theezakjes gebruiken. Verse, losse thee gaat in de theepot.

En als resultaat hiervan is ons plastic afval meer dan gehalveerd!

Wat ik het mooiste aan dit project/proces vindt is dat het gestart is bij onze kinderen. En het is in mijn beleving ook een hele christelijke leefwijze. Op internet las ik hierover het volgende: “Als christenen geloof ik dat de aarde waarop ik leef een onderdeel is van Gods schepping. En die schepping was perfect. In het scheppingsverhaal van Genesis 1 staat zeven keer dat God zag dat het goed was. Ik besef op grond van de Bijbel dat ik een deel van de aarde in bruikleen heb”.

Ik vind dat we wat beter moeten passen op Gods schepping. Hoe zie jij dat?

Deel dit verhaal:
Janneke Plantinga

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
13 november 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief