Oh nee! Thierry Baudet neemt het land over!

Alhoewel, misschien valt dat mee. Maar ik heb je aandacht. En als ik de hausse aan berichten in krantencolumns, Twitterberichten en Facebookposts mag geloven is ons land de afgelopen week onherkenbaar veranderd.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen kwam Baudets partij Forum voor Democratie vanuit het niets met 13 zetels in de Eerste Kamer. Freek de Jonge onderbrak er de herdenking van de slachtoffers in Utrecht voor tijdens het Boekenbal. En in de Volkskrant meende columniste Asha ten Broeke wakker te zijn geworden in een land boordevol fascisten. De reacties op Twitter en Facebook zal ik je maar besparen.

Dat vind ik het grote bezwaar aan sociale media: je spuit je mening zonder daadwerkelijk contact met de ander. De universitair docent die op Facebook na de verkiezingswinst de opmerking plaatste “Volkert waar ben je?” is hier een goed voorbeeld van. Een domme kreet. En het leidt werkelijk tot niets. In ieder geval niet tot een zinvolle ontmoeting tussen beide partijen

Misschien ben ik vreselijk naïef, maar ik lig niet wakker van de winst van het Forum voor Democratie. En ook niet van de ietwat bevreemdende overwinningsspeech met uilen van Minerva en oikofobie. Historicus Maarten van Rossem concludeerde al dat de verkiezingswinst van Baudet hem deed denken aan de opkomst van de LPF en de PVV: geen van beide verkiezingsuitslagen destijds heeft de Nederlandse maatschappij volgens hem wezenlijk veranderd. Verkiezingen zijn in ons land nu eenmaal al jarenlang een afrekening geworden, een reactie op het heersende bestuur. En laten we wel zijn: democratie werkt nu eenmaal zo dat we met álle stemmen rekening houden. Ook (en misschien wel juist) die stemmen die je niet aanstaan.

In christelijke en kerkelijke hoek werd als een haas afstand genomen van Baudet en diens gedachtengoed. Dat is hun goed recht. Maar ikzelf ben wel benieuwd wat de Forum-stemmer drijft: waar is hij of zij bang voor? Waar komt hun onvrede vandaan? De kracht van de kerk is dat men mensen al eeuwenlang liefdevol opneemt in een verhaal dat groter is dan henzelf. Misschien is het daar wel weer de hoogste tijd voor.

3 reacties op “Oh nee! Thierry Baudet neemt het land over!
  1. Avatar Lini Oldewarris-Bazuin schreef:

Ik ben niet blij met de winst van FvD. En zeker niet als mensen in Baudet een messiasfiguur menen te zien. Iemand, die het rentmeesterschap over de aarde verkwanselt en zijn verre medemens niet als naaste wenst te zien kan je toch slecht messiaanse eigenschappen toedichten. Bovendien bezit Baudet een arrogantie, die schraal afsteekt bij de nederigheid en goedheid van Jezus van Nazareth.
    Toch is enige nuancering, zoals in bovenstaand stuk wel op z’n plaats. Hopelijk gaan andere partijen inzien, dat samenwerking juist nu vereist is om er gezamenlijk achter te komen, waarom zoveel mensen uit onvrede hun stem uitbrachten op FvD. Laat zien, dat jullie er zijn voor het volk en niet alleen om de economie op een hoger peil te brengen. Die twee dingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tot nu toe draaide het teveel om de economie ten koste van de zwakkeren in de samenleving.
    Kabinet grijp je kansen, zodat bij de e.v. Tweede-Kamer verkiezingen de winst van Baudet c.s. teniet wordt gedaan.

2. Avatar Marij-ke schreef:

Baudet heeft het slim aangepakt,denkt hij. Hij geniet van zijn aandacht. Waar is waar hij kan goed praten.Ik hoorde veel omgedraaide wijsheden vanuit het Woord. Een soort Ha…man. Hij gelooft niet in God en noemt de gelovigen uilen. Hij weet alleen hoe hij de wereld vrede kan brengen. Ik denk dat je hem moet vragen wat zijn naam betekent. Heerser van de mensen. Hij doet zijn naam eer aan.

3. Avatar G.van Veen schreef:

Ik denk dat de opkomst ook te maken heeft wat andere partijen aan voorbij zijn gelopen. De onvrede heeft denk ik ook te maken met de kloof die groter wordt.
    Neem het aan de kant schuiven van het referendum en eerdere verwerpingen ervan.
    Het doordrukken van donorverplichting. Het klimaataccoord wat doorschiet (dat er wat aan gedaan moet worden is buiten kijf) Het hangen naar Brussel. het in de steek laten van de mensen in Groningen . Mensen voelen zich niet gehoord.
    Ook veel van de werkende bevolking kan zich niet altijd meer verbonden voelen met de christelijke partijen. Gevoel van CDA als christelijke partij met een VVD rand, zie onder ander eerst de goedkeuring aan de dividendbelasting, sluiten van verzoringstehuizen enz.. Het geeft een apart gevoel in de samenleving, waardoor je deze verschuiving krijgt. FvD de oplossing? Denk het niet, maar misschien een eye opener voor andere partijen?