Ons wonderlijke lijf

‘Het lijkt wel een strand!’ zegt mijn middelste. ‘Veel mensen vinden het op een maanlandschap lijken.’ zegt de radioloog. We mogen alle vijf meekijken aan de binnenkant van het lijf van onze jongste. Er wordt een echo gemaakt van zijn kaak, in verband met zijn jeugdreuma, en vanwege de vakantie namen we de oudste twee mee. De radioloog legt geduldig uit wat er te zien is in dit maanlandschap op het scherm. Wij zien er niks in en we hebben geen idee waar we op moeten letten, maar de radioloog weet het wel en ziet gelukkig niets opvallends.

Zelf heb ik meerdere echo’s laten maken tijdens mijn zwangerschappen. Zeker bij de vroegste echo’s was het voor ons zoeken om te begrijpen wat er op dat scherm te zien was. Dit vlekje is het hoofdje, dat vlekje is de ruggengraat. Wonderlijk en onbegrijpelijk dat je zo aan de binnenkant van een mens kijken kunt.

“U was het die mijn nieren vormde, die mij weefde in de buik van mijn moeder.” Schrijft David in de Psalmen. “Ik loof U voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat U gemaakt hebt. Ik weet het tot in het diepst van mijn ziel.”* In de tijd van David waren er geen radiologen en geen echoapparaten. David had geen idee hoe de binnenkant van een levend lichaam eruit zou kunnen zien, maar hij realiseert zich hoe bijzonder, hoe wonderbaarlijk God zijn lijf gemaakt heeft.

De medische wereld heeft zoveel mogelijkheden tegenwoordig. Zo kunnen we door onze huid heen kijken. Ook kunnen we aan ons bloed aflezen hoe het met onze organen gaat. En indien er iets mis is zijn er vaak mogelijkheden om te behandelen. Nee, helaas is nog niet voor iedere ziekte een medicijn. Het lichaam blijft soms nog een wonderbaarlijk geheim, zelfs voor de slimme koppen in het ziekenhuis. Maar God weet het wel: “Toen ik in het verborgene gemaakt werd (…) was mijn wezen voor U geen geheim.”* gaat David verder. Met David mogen we God danken dat hij ons maakte, Hij gaf ons een wonderbaarlijk mooi lijf.

Voelt jouw lijf niet wonderbaarlijk mooi, door ziekte of andere moeilijkheden?
Lees dan ook de verdere verzen van Psalm 139 en Psalm 140. Daar waar David het uitschreeuwt naar God over zijn vijanden, mag je ook jouw lichamelijke nood naar God uitschreeuwen. “Doorgrondt mij God, en ken mijn hart, peil mij, weet wat mij kwelt. “ David beseft: het is “wonderlijk hoe U mij kent, het gaat mijn besef te boven.”

*Psalm 139 vers 13-14, 15, 23 en 6

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
22 juli 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief