Ontdek de symbolische betekenis van het Sinterklaasfeest

Waarom vieren we Sinterklaas en wat heeft dit met het christendom te maken? Je leest het hier.

Heilige Nicolaas

Onze huidige Sinterklaas is gebaseerd op Nicolaas van Myra. Deze vroeg-christelijke figuur werd geboren in 280 na christus en stierf op 6 december 343. Hij is bekend geworden omdat hij als bisschop veel goeds deed voor de armen en kinderen die hulp nodig hadden. Later is hij door de katholieke kerk heilig verklaard. Daardoor werd hij ‘Sint’ Nicolaas. Hij werd op zijn sterfdag (6 december) herdacht. In België vieren ze daarom nog steeds het Sinterklaasfeest op 6 december.

Sinterklaasavond

In Nederland is dat 5 december geworden. Dat heeft te maken met een traditie die in de Late Middeleeuwen in Nederland ontstond. Omdat 6 december een vrije dag was, kregen kinderen geld en snoep om dat te vieren. Ze kregen dat op 5 december. Daarvoor mochten ze hun schoen zetten. Rijke burgers deden dan het geld en de snoep erin. 

Zwarte Piet 

Waar komt Zwarte Piet dan vandaan? Hier is immers veel discussie over in deze tijd. Er zijn vele verklaringen. Één legende vertelt dat Nicolaas eens een gekleurd jongetje vrijkocht van de slavenmarkt. Zijn naam was Petrus, wat later veranderde in Piet. Hij bleef bij Nicolaas en zo werd Zwarte Piet zijn vriend en hulp. Sinds de discussie over Zwarte Piet, of Piet,  zijn veel mensen zich bewuster geworden van het stereotype. Er zijn op veel plekken veranderingen doorgevoerd. 

Geven en delen

Het Sinterklaasfeest is dus gebaseerd op het leven van een vroeg-christelijke figuur. Het gaat over delen en vooral over geven aan de armen. Dat laatste lijkt in onze tijd verdwenen. Zou het niet mooi zijn als we van het Sinterklaasfeest ook weer een feest voor de armen maken? Dat zou een mooie nieuwe invulling kunnen zijn van dit oude feest.

Hoe vier jij Sinterklaas dit jaar? Laat het ons weten!


Bron foto: Wikipedia 

3 comments on “Ontdek de symbolische betekenis van het Sinterklaasfeest
 1. Avatar Jeannine schreef:

  In Oostenrijk vierden we ook Sinterklaas op 6 december maar de Sinterklaas had de Krampus mee. De krampus was een engerd

 2. Avatar Benno van der Meer schreef:

  Wordt tijd dat we die ouwe Sint, met al zijn zwarte pieten en hebben en houden aan kant zetten.
  Dat er uiteindelijk eens iemand anders op gaan staan, eigentijds. Die nu ook eens vanuit de oorsprong, basis terug gaat waar Sinterklaas voor bedoeld is! Mooie cadeautjes en lekkernijtjes voor de kansarmen, arme sloebers, mensen alle eindjes aan elkaar moeten knopen en geen cent te makken hebben. Die lopen nu met onze huidige Sinterklaas en Pieter mannen alles mis en hebben het nakijken!

 3. Avatar Chris Blij schreef:

  Als sinterklaas bij ons kwam waren de cadeautjes op ,alleen nog een paar pepernoten had hij nog maar die moesten wel eerlijk verdeeld worden. Maar hij had wel warme gebreide sokken voor ons. Toch ook niet verkeerd.

Deel dit verhaal:
Niels Gillebaard

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
5 december 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief