Kerst: vreten op aarde

Nog twee weken en het is kerst. De komende weken puilen uit met met alle onvermijdelijke kerstborrels, -lunches en -diners. En dan mag je ook nog één, twee of drie keer aanschuiven aan een kerstdiner met familie of ze zelf moeten klaarmaken. Een behoorlijke aanslag op je gewicht. En wat kost het allemaal veel tijd. Al dat eten kan best veel stress geven: hou ik mijn gewicht een beetje onder controle? En krijg ik het allemaal voor elkaar om dat eten klaar te maken?

Eten, eten, eten

Eten en Kerst lijken onvermijdelijk aan elkaar verbonden. ‘Vreten op aarde’, sorry voor de woordspeling. Maar zo voelt het wel. Aan de andere kant is samen eten ook wel echt gezellig. En samen koken wordt ook steeds vaker als een gezellige familie- of vriendenactiviteit gezien. Gezellig rondom het kookeiland. Wijntje erbij. 24Kitchen is niet voor niets zo’n populair tv-kanaal. Kookprogramma’s en kookworkshops doen het erg goed. Daarin wanen we ons dezelfde sterrenkoks, met de meest gelikte keukenspullen. Tot en met de mixer van Heel Holland Bakt.

Druk

Maar het legt ook een enorme druk op je als je gastheer of gastvrouw bent. Of als je eigenlijk gewoon even lekker wil aanschuiven en niet meteen van alles moet doen. Het is al druk zat. Mag het ook anders?

Minder

Misschien hoeft het niet eens anders, maar mag het wel minder. Eén zoveel-gangendiner met Kerst. Meer niet. En de andere familie(s) dan? Nou, die komen dan volgend jaar wel weer. Wat kun je met hen doen? Een simpel en gezellig één-gangendiner. En dan zonder hertenbiefstuk of kalkoenrollade, maar wat mij betreft boerenkool met worst. Of wat dacht je van gourmetten?

In de beperking toont zich de meester in de beperking van je kerststress. Leg je targets maar wat lager. Het is niet de enige kerst ooit, en niet je laatste.

Gastvrijheid

Want waar gaat al dat eten uiteindelijk om? We willen het goed hebben met elkaar en met de mensen die we uitnodigen. Het belangrijkste is dus gastvrijheid. En je thuis voelen bij elkaar. In maaltijden in de bijbel wordt zeker wel moeite gedaan voor de gasten, maar gaat het uiteindelijk om een goed samen zijn.

Meer

Minder is meer, zou je ook hier kunnen zeggen. Meer aandacht voor elkaar. Meer beweging (je kunt nog eens met elkaar gaan wandelen of naar de speeltuin gaan). Meer ontspanning. En meer plezier. Het wordt tenslotte kerst. Dat mág je vieren.

Deze blog maakt onderdeel uit van een serie blogs over ‘relaxed de Kerst in‘. Hoe leef je relaxed toe naar de feestdagen? 

4 comments on “Kerst: vreten op aarde
 1. Avatar Marijke schreef:

  Beste Otto. Sinds ik dit gedicht heb geschreven en het gedicht van mijn oom ontdekte heb ik ontdekt wat werkelijk voor mij telt. Mijn lamp brandende te houden met genoeg olie in voorraad om hem brandend te houden.Om lichtdrager te zijn tot Hij weder komt.

  Het LICHT onder de korenmaat gezet.

  Donkere dagen voor KERST_MIS. Kunstlicht verlicht menig stal, kindje Jezus in een kribbe overal.
  Glitter en glamour omstralen gewis. Bomen staan er groot, klein in ieder huis, bomen in potten, bomen resoluut omgehakt. Dennen van kunststof heel kunstig nagemaakt. We hebben het te druk met al ons kerstgedruis. Overal klinkt de stille nacht je tegemoet. Herdertjes lagen bij nachten in het donkere veld.
  Plotsklaps de Hemel op aarde tentoongesteld, bazuinen klonken, blijde boodschap als groet. Mensen hoor het goed het feest kan beginnen, wij nodigen u uit, velen reclame te kust en te keur. Diner bij kaarslicht viergangen een glaasje bellefleur, het donker doorbroken gezellig in “Herberg het Midden”

  Knapperend vuur warmte verspreidend vervlogen eenzaamheid de baas, schept borden vol heerlijkheid. Gasten worden verkwikt en gelaafd tot het klokje… deze bijzonder donkere nacht vol dromen. Slaat om in klagen, we willen steeds meer! Etalages lonken. Kerst bolle buik ho, ho, ho, HOO roepende mannen achter dravende rendieren als luchtballonnen. Wiebelend duikend op de wind, beland in, bessenstruik. Dromend ten onder het LICHT is gedoofd. Ontwaken met… heel grote KATER.

  Plots schijnt er een fel verblindend licht de kamer in, kreun oh mijn arm bonkend hoofd! Klinkt er schuchter…zacht engelachtig gezang, een paradijsvogel zingt een prachtig twinkelend teer lied. Ere zij God in de hoge vanuit het hoge riet. Langzaam rolt ontroerd een traan over mijn wang. Daar is een LICHT ontstoken al aan de horizon Hij komt als bazuinen klinken uit elke hoek. Houdt olie, lamp gereed zoals beschreven in uw ” Boek”.
  MBvD 2014

  Gebed in de Advent

  Er is niet veel veranderd, Heer, sinds Bethlehem:
  Gij zijt voor ons een kind gebleven;
  om Dien wij kruisten te Jeruzalem
  behoeft geen Kerstvreugd prijs gegeven
  nu wij Uw dag weer zullen vieren
  bij kaarslicht en bij rode wijn,
  en onze woning zingende versieren
  omdat wij menen zonder kwaad te zijn,
  doe Heer, ons toch verschrikt begrijpen
  dat Golgotha begint bij Bethlehem:
  waar rond Uw stal slechts dromen rijpen,
  hij zoekt vergeefs een nieuw Jeruzalem.

  Koos van Doorne

  Ik schreef een gedicht in 2014 en kende het gedicht van mijn oom toen nog niet.
  BETHLEHEM_BROODHUIS
  Marijke Bezemer van Doorne. 10-12-2016.

  Nu in 2018

 2. Avatar Johanna schreef:

  Kerstfeest is het feest van het gedenken
  van de geboorte van Jezus, Gods zoon, die is gestorven voor onze zonde, opdat wij zouden leven in Eeuwigheid bij Hem

 3. Avatar Marijke schreef:

  Beste Johanna.
  Afgelopen week hoorde ik een uitleg over Kerst. En dacht na over jouw reactie.
  Kerstfeest/Christusfeest is een feest van gedenken. Jezus nodigt ons uit aan het Kerstdiner/Heilig avondmaal.Als je honger hebt eet dan eerst thuis. Doe dit tot mijn gedachtenis.Wij mogen delen van het dagelijks brood. En drinken uit de beker der dankzegging. Tot Hij komt als bazuinen klinken uit elke hoek. Hoe zal ik U ontvangen. Houdt olie,lamp gereed zoals beschreven in zijn “Boek” Wij mogen Zijn lichtdragers zijn. Op weg naar het land van Louter Licht.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
10 december 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief