Op vakantie je werk thuis laten

Na een jaar hard werken is het tijd voor vakantie. Heerlijk! Sommige mensen vinden het lastig om hun werk los te laten. Geen mens kan echter blijven werken. Hoe zorg je ervoor dat je je werk niet meeneemt op vakantie?

Geestelijk loslaten

Het woord ‘vakantie’ komt van het latijnse ‘vacare’, dat betekent ‘vrij-zijn.’ Hoe word je vrij van je werk?

Geloven is kunnen loslaten. Het is het vertrouwen dat het leven uiteindelijk in Gods hand ligt. ‘Maak je geen zorgen voor de dag van morgen’ vertelt Jezus (Mattheus 6:25-34). Of het nu om je werk gaat of iets anders: je mag erop vertrouwen dat het goed komt als je het loslaat. Dat vertrouwen zorgt er juist voor dat je rustig de zaken kunt overzien en zo de beste beslissing kan maken. Pas als je weer terug bent van vakantie natuurlijk.

Praktische tips

Neem daarom een aantal praktisch maatregelen. Je bent vaak op allerlei manieren verbonden met je werk. Via je email, je telefoon en sociale media bijvoorbeeld. Hier kun je concrete stappen zetten.

  • Zet je email op automatisch beantwoorden. Vertel tot wanneer je weg bent, tot wie men zich kunnen wenden voor dringende zaken en het belangrijkste: dat je pas je mail weer checkt als je terug bent. Niet eerder. Dat zorgt voor rust, voor hen, maar vooral voor jezelf. Ga ook niet je email bekijken als het niet nodig is. Of beter: zorg dat je privé en werkmail gescheiden zijn.
  • Neem een werktelefoon. Als je er geen hebt, overleg hierover dan met je werkgever. Die telefoon zet je natuurlijk uit. Vergeet niet de voicemail in te spreken met het bericht dat je afwezig bent, dat men mag inspreken, maar dat je pas na terugkeer zult reageren. Vertel ook wie ze wel kunnen bereiken.
  • Als je sociale media gebruikt voor je werk, weersta dan de verleiding om toch te gaan kijken. Dat geldt ook voor je email. Voor je het weet ben je toch weer door werkgerelateerde berichten aan het scrollen. Mocht je toch moeten werken, spreek dan een vaste tijd of taak voor jezelf af en hou je daaraan. Schrijf het op een lijstje en vink het af als het klaar is. Laat het daar ook bij.

Wat doe jij om je werk los laten? Kost jou dat moeite of juist niet? Laat het ons weten!

Ik wens je een fijne vakantie!

Deel dit verhaal:
Niels Gillebaard

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
4 augustus 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief