The Passion 2019: ‘Je bent niet alleen’ is een opdracht

De boodschap van The Passion 2019 was overtuigend: Je bent niet alleen. Het klonk in verschillende liedjes door van de indrukwekkende uitvoering in Dordrecht. Het klonk uit Maria’s mond, en uit die van Jezus voorbij zijn dood. Maar het speelde ook in de relaties tussen Jezus en zijn leerlingen. Zij ervaarden juist veel eenzaamheid. Tussen de regels door hoorde ik: mooi als het tegen je wordt gezegd dat je niet alleen bent, maar het is ook een opdracht.

Opdracht

Dat is ook meteen het moeilijke aan die boodschap. ‘Je bent niet alleen’: dat horen we graag. Als een boodschap aan ons. Want we ervaren vaak eenzaamheid of dat we alleen gelaten worden. De boodschap dat je niet alleen bent is dan een troost, die moed geeft. Het moeilijke is dat we daardoor vaak de neiging hebben om passief te worden. Ik ben niet alleen, wat een fijn gevoel! Maar weet je wat dat betekent? Een opdracht. En een pittige ook nog.

Ik zal er voor je zijn, altijd

Maria en Jezus zingen het. Bewust zij, want anderen kunnen het moeilijk waarmaken:

Maar je bent niet alleen
Ik zal er voor je zijn
Als het even veel te veel wordt
Ben ik er altijd

Ik zal er voor je zijn. Niet pas als het mij uitkomt, maar altijd. Ga er maar aanstaan. De leerlingen roepen wel: ‘Ik zal je niet in de steek laten’. Maar dat lukt ze niet. En ook Judas raakt op afstand. Het lukt hem niet bij Jezus te komen. Hij kiest voor eenzaamheid, sluit zich op in zijn woede, werd zelfs gezegd.

Openstellen

In de liedjes klinkt de onmacht door, die we zelf ook kunnen ervaren, als we mensen verliezen. Als we ze niet meer (willen) begrijpen. Als woede ons opvreet. Als we niet meer weten hoe we ze kunnen raken, of geraakt kunnen worden. Het is heel schrijnend als je dat ervaart in een goede vriendschap, in een relatie, of in je familie. Dat je de connectie kwijt bent. Dan ben je alleen, of alleen met medestanders.

Vaak sluiten we ons op in onszelf. We kunnen de kloof niet meer overbruggen. Wat is dan die opdracht? Om niet te wachten tot die ander de kloof overbrugt, maar je open te stellen. Ja, dat is pittig, en het vraagt nogal wat. Namelijk niet dat het je uitkomt, of dat het leuk is, of belangrijk. Maar omdat het goed is. Altijd.

Minste

Jezus strikte in de ijshal de veters van een kind. Wie voor één van de minste iets doet, doet dat voor Jezus. En voor God, zegt hij erachter aan. In de slotscène zagen we Petrus een vrouw soep geven en andere mensen er voor elkaar zijn. Het belangrijkste om te doen is er te zijn voor wie het minste heeft, het meest heeft te verliezen en het minste heeft te geven.  Laat zien dat zij of hij inderdaad niet alleen is. Dat is het minste wat je kunt doen.

Wat vond jij het mooiste lied uit The Passion 2019? En wat raakte jou daarin?

Bron foto: EO/KRO-NCRV

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
19 april 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief