Van verborgen verleden naar beloofde toekomst

Ik ben een beetje uit genetflixt. Niet voor altijd hoor, maar op dit moment heb ik even geen leuke serie. Bij gebrek aan Netflix ben ik maar eens ouderwets tv gaan kijken. Gewoon met de afstandsbediening in de hand de zenders langsgaan totdat je iets kijkbaars gevonden hebt. En zo viel ik in Verborgen Verleden op NPO 1.

Weinig zappen dus, maar meteen raak. Wat een prachtig programma. Het mooie van NPO is dat ze, net als Netflix, alle afleveringen van hun series online beschikbaar hebben. En zo begon ik Verborgen Verleden te bingewatchen.

Grote en kleine menselijke drama’s

Het is een serie waarin bekende Nederlanders hun stamboom gaan uitpluizen. Een bekende of onbekende grootouder is het startpunt. En zonder uitzondering zijn er mooie verhalen te vinden. Over grote en kleine menselijke drama’s. Van kinderen wiens vader hun vader niet was, gevangenisstraffen en psychische problemen en grotere thema’s als slavernij, oorlog en discriminatie. Ik vind het geweldig interessant hoe stambomen zich ontvouwen en familielijnen soms honderden jaren gevolgd kunnen worden. Hoe DJ Armin van Buuren wel of toch niet familie blijkt te zijn van onze koning. Hoe Jørgen Rayman en Lucia Ryker beiden zowel slaven als slavendrijvers in hun voorgeslacht hebben. Ik kan wel doorgaan met mijn ontdekkingen, maar wil ook niet alles verklappen.

De tekst gaat verder onder de foto. 

In de archieven

Aan het eind van iedere aflevering kijkt de hoofdpersoon terug op de reis door de tijd (en soms door de wereld) en vertelt dan wat er is ontdekt. Jules Deelder verzuchtte aan het eind van zijn aflevering:

“Uiteindelijk komen we er allemaal terecht: in de archieven. (…) Uiteindelijk worden we allen bewijsmateriaal voor het bestaan van het verleden.”

Het is prachtig om te weten waar je vandaan komt, om te weten welk bloed er in je aderen stroomt. Maar uiteindelijk maakt het ook niet direct verschil. Deelder heeft gelijk: uiteindelijk komen we allemaal aan een eind en wordt ons bestaan op aarde gereduceerd tot een afschrift van onze geboorte en onze dood, in de archieven.

Beloofde toekomst


Wat vind ik het dan bemoedigend om te weten dat dat niet alles is, dat we met God eeuwig leven, omdat hij onze naam niet alleen opgetekend heeft, maar ons ook beloofd dat het leven niet ophoudt na de aarde. Van verborgen verleden naar beloofde toekomst!

 

2 comments on “Van verborgen verleden naar beloofde toekomst
  1. Avatar Anneke van Geenhuizen schreef:

    Heel interessant het uitpluizen van je stamboom. Vond het programma het verborgen verleden van bekende Nederlanders erg boeiend. Hoe ze geleefd en gewoond hebben.
    Maar toekomstgericht vind ik zelf nog mooier. Hier op aarde is het niet zo vredig. Kijk om je heen Hoe mensen lijden. Maar straks in het beloofde land, onze namen zijn allemaal opgeschreven in Gods hand, wordt alles nieuw. Pasen spreekt ervan. Voor een ieder is een plaats bereid die in hem geloven. Ben blij dat God, ondanks dat we niet perfect zijn, we genade ontvangen.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
12 november 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief