Vastenervaring #3: Geen vlees

Bij MijnKerk vasten we in de periode voor Pasen. Elke week krijgen we weer een nieuwe uitdaging van Kerk in Actie. Deze week is de opdracht: minder vlees. Ik doe elke week verslag op deze site.

Als gezin proberen wij duurzamer te leven. Dus minder (plastic) afval produceren maar ook minder vlees eten. We hebben al een tijdje de vegetarische dinsdag en af en toe een extra vega-dag. Een hele week geen vlees was nog een brug te ver.

Geen vlees eten is de uitdaging

Dus wat gaan we doen deze week? Minder vlees of geen vlees? We gaan voor geen vlees. Dus ook geen vlees op brood. Maar zeggen is makkelijker dan doen. Bij broodbeleg is er voldoende variatie dus dat gaat ons wel lukken. De avondmaaltijd vinden we lastiger. We besluiten om allemaal twee gerechten aan te leveren. We maken vooraf het weekmenu om het vol te houden. We merken namelijk als we het last minute moeten bedenken het erg lastig is of niet lukt.

Daniël

Terwijl we spreken over deze uitdaging, moet ik aan Daniël denken. Een geleerde aan het hof van koning Nebukadnezar. In de Bijbel lazen we dat Daniël vastbesloten is zich aan de reinheidsvoorschriften te houden en zich te onthouden van de spijzen en de wijn van de tafel van de koning. Hij krijgt hiervoor toestemming en Daniël neemt alleen water en groente.

Gewoon doen

Als Daniël op water en groente kan leven en daarbij normaal kan blijven functioneren, dan moet het ons toch lukken een week lang het vlees te laten staan.

Ga jij ook meedoen met een week zonder vlees? Wie is voor jou een rolmodel hierbij?

Een reactie op “Vastenervaring #3: Geen vlees
  1. Avatar Mieke Kaspers schreef:

Voor mij als vegetariër is dat geen uitdaging. Ik zou wel willen vasten, maar weet niet waarmee te beginnen. Ik eet matig, maar gezond en rook en drink niet. Snoep weinig.