Vrijwilligerswerk: wat mag het me kosten?

Mijn kinderen zitten bij de voetbal en bij de gymnastiek. Ikzelf bij de plaatselijke volleybalvereniging. Leuk hoor, dat sporten in teamverband. Trainen, drankje na afloop, wedstrijdje af en toe, barbecue aan het eind van het seizoen. Maar een vereniging vraagt daarnaast (en naast je contributie) vaak nog meer van je.

Een bardienst, een wedstrijd tellen of fluiten, meehelpen met opzetten en opruimen van gymtoestellen, het rijden van jeugdspelers bij een thuiswedstrijd, etc. Wat een gedoe, dacht ik altijd: zonde van mijn tijd. Daarvoor was ik toch geen lid geworden?

Arrogantie

Ik heb eens in een vlaag van opstandigheid op de volleybalvereniging geopperd om dan maar de contributie te verhogen. Dan konden we daar een vrijwilliger van betalen om al die klusjes (bardienst, zaal opbouwen, etc.) op te knappen waar ikzelf of anderen geen zin in hebben. Wat een arrogantie, denk ik nu. Ik moest opeens denken aan theoloog en lekendominicaan Erik Borgman. Borgman doet iedere avond thuis de afwas met zijn vrouw. Geld voor een vaatwasser heeft hij wel, maar het doen van de afwas herinnert hem er iedere dag aan dat het leven nu eenmaal ook bestaat uit taken waar je niet altijd evenveel zin in hebt. Bovendien voert hij de beste gesprekken met zijn vrouw op juist dát moment: met zijn handen in het sop of een vaatdoek op de schouder.

Kampioen in druk doen

In mijn eigen kerk, maar ook in de sportverenigingen in mijn eigen dorp, wordt het ieder jaar moeilijker om vrijwilligers te vinden. Te druk, zeggen de bevraagden. En inderdaad: het leven van een dertiger of veertiger kan uitermate druk zijn. Maar mijn generatie is ook een kampioen in ‘druk doen’. Lees: jezelf het middelpunt van het universum vinden. Volledig opgaan in zelfontplooiing, zelfonstpanning, zelfhulp, zelfmedelijden. Allemaal zelf-, zelf-, zelf-. Maar uiteindelijk bestaat geen mens alleen op zichzelf. En omgang met anderen houdt nu eenmaal in dat sommige zaken niet zullen gaan zoals je graag wenst. Om juist dat te leren, in een veilige, gekende omgeving; is daar het vrijwilligerswerk niet uitermate geschikt voor?

Doe jij vrijwilligerswerk? En hoe bevalt dat?

2 comments on “Vrijwilligerswerk: wat mag het me kosten?
  1. Avatar Marij-ke schreef:

    Ik doe vrijwillergers werk en voel mij er prima bij.

  2. Avatar Linda van Willigen schreef:

    Ik besteed elke week tijd aan het helpen van statushouders. Echt een top besteding van mijn tijd!

Deel dit verhaal:
Sjoerd Muller

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
30 april 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief