Zo voer je een goed gesprek met kerst

Er zijn van die kerstdiners, waarvan je achteraf denkt: waar hebben we het nu eigenlijk over gehad? Leuk om elkaar weer te zien, maar tot een echt gesprek wil het niet komen. Tegelijkertijd: waar moet je het dan over hebben? Hoe kom je tot een dieper gesprek, zonder dat het meteen zo vermoeiend wordt. Het is toch Kerst? Je bent blij dat je zit…

Vertellis

Er zijn twee leuke spellen te krijgen, die ik graag met je wil delen. Het eerste is ‘Vertellis’, waarover het spel zelf de ontstaansgeschiedenis vertelt:

Het idee ontstond op een gure decembermiddag. Bart en Lizette wilden hun beide families een bijzonder afscheidscadeau geven. Iets wat de feestdagen anders dan anders zou maken en wat herinnerd zou worden. Het stel zou namelijk in januari 2016 voor onbepaalde tijd op reis gaan.

Het werd een kneuterig spel van handgeschreven kaartjes met daarop vragen. Saamhorigheid, liefde en begrip was het resultaat van deze feestdagen. Een ideetje ontstond: ‘Hoe gaaf zou het zijn om het spel met anderen te delen en zo veel meer memorabele momenten te creëren?’

Aangespoord door Lars, die ze tijdens hun reis op Bali ontmoetten, besloten ze gedrieën van dit idee hun missie te maken. Ze willen zoveel mogelijk vrienden, families en collega’s dichterbij elkaar brengen door op een speelse manier in gesprek te komen.

Zo evolueerde het spel, dat op een koude decemberdag is bedacht, onder het genot van een verse kokosnoot op het warme Bali tot Vertellis zoals we het nu kennen.

Het spel heeft verschillende ronden, zodat je de gangen van het kerstdiner kunt afwisselen met een ronde van het spel. De eerste ronde is een terugblik op het afgelopen jaar met al een mooie eerste vraag: ‘Omschrijf in maximaal drie woorden het afgelopen jaar.’ Zo komen er meer vragen aan bod, waarna de tweede ronde een puntenronde is, waarbij je moet raden bijv. wat een ander zou zeggen. De derde ronde is een vooruitblik, en de vierde weer een puntenronde. Aanrader!

Je kunt dit spel hier bestellen.

Tafelgesprekken

Het spel Tafelgesprekken heeft ook een variant voor de feestdagen. Het bevat 60 kaarten met vragen over vier thema’s: Kerst, Oud, Nieuw, Relaties:

‘Tafelgesprekken Feestdagen’ is gemaakt voor momenten tijdens de feestdagen dat je denkt: leuk om ‘een kaartje te leggen’ en in gesprek te gaan. Dit kan zijn tijdens de borrel, het voor- of nagerecht, tussendoor of in de late uurtjes. De vier thema’s kunnen vrij worden gebruikt, afhankelijk van het moment en van de interesse van de aanwezigen.

Een paar voorbeeldvragen. Kerst: ‘Welk kerstlied kun je inmiddels niet meer horen’, ‘’Vrede op aarde.’ Heb jij daarin een aandeel? En God…?’ Oud: ‘Ik voelde me vrolijk en uitgelaten toen…’ ‘Jouw afgelopen jaar: knalvuurwerk of siervuurwerk?’ Nieuw: ‘Het komende jaar zeg ik ‘nee’ tegen…’ ‘Op de nieuwjaarsborrel mag je God een advies geven. Wat zeg je?’ Relaties: ‘Een mooie familietrek in mijn familie is…’ ‘Stel God bestaat’, zie je God als kracht of als persoon?’

Je kunt het hier bestellen.

Veel plezier met een goed gesprek met Kerst!

 

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
15 december 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief