3x tips om je timemanagement te verbeteren [+ video]

3x tips om je timemanagement te verbeteren [+ video]

15 april 2021 0

Hebben jullie ook wel eens moeite met timemanagement? Ik kan zo chaotisch zijn tijdens mijn werk. Dan ben ik een stuk aan het schrijven, check nog even mijn mobiel tussendoor, haal de afwasmachine leeg, krijg nieuwe ideeën voor een ander project… en aan het einde van de ochtend ben ik moe, terwijl ik nog niets helemaal af heb. Daarom ging ik op zoek naar tips om mijn timemanagement te verbeteren.

Tips voor time-management

1. Werk in blokken van drie kwartier

Deel je werktijd op in blokken en houd tijdens dit tijdsblok al je focus op een taak. Leg je telefoon aan de kant en zorg dat je niet afgeleid kunt worden door e-mail en internet. Ik doe dit nu zelfs als ik mijn administratie moet doen, een taak waar ik echt een hekel aan heb. Door deze tip werk je sneller, haal je meer voldoening uit je werk en hou je er ook meer energie aan over.

2. Plan pauzes in en hou je eraan

Waarom zou je eigenlijk pauzes en ontspanning inplannen? Je werk moet toch gewoon afkomen? Nou, er zijn minstens drie belangrijke redenen: de eerste is dat je daarna juist meer concentratie kan opbrengen. De tweede is dat je meer in een creatieve flow komt tijdens de ontspanning (ik in ieder geval). En de derde is dat je gewoon niet overwerkt wil raken. Af en toe moet je stresshormoon een beetje omlaag. Ik vind het zelf bijvoorbeeld best een klus om te lunchen met mijn hele aandacht, zonder de hele tijd op mijn mobiel te kijken en dan toch weer afgeleid te raken. Mij helpt het om een stukje te wandelen, omdat ik dan even helemaal in een andere omgeving ben en frisse lucht inadem.

3. Plan momenten voor bezinning

Plan een of meer momenten per week voor bezinning, meditatie, gebed, spirituele verdieping of hoe je het ook wil noemen. Soms is het lastig om je ertoe te zetten, maar het levert veel op. Als het mij lukt helpt het me altijd om te relativeren, om het grotere geheel te zien. Ik besef me dan ineens dat alles zoveel groter is en voller en ga op zoek naar waar Gods liefde in mijn leven is. Bryan Draper schrijft in zijn prachtige boek Soulfulness: “Als we putten uit een diepe bron worden we vernieuwd. De psalmschrijver had het over het diepe verlangen naar God. Ik zie die bron als een plek waar we kunnen herstellen en vernieuwen.”

Timemanagement of minder taken?

Misschien win je tijd en energie met een andere tijdsindeling, maar het kan ook zijn dat je gewoon teveel op je bordje hebt. Ga af en toe zitten, mijmer wat en bedenk: “Gaat het nog? Of heb ik eigenlijk gewoon teveel, probeer ik te veel dingen in een bepaalde tijd te stoppen?” Het vraagt ontzettend veel dapperheid om naar je werkgever te stappen en te zeggen: het gaat niet meer, ik heb gewoon teveel. Maar het is moedig om het wel te doen en goed voor jezelf te zorgen.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon