Verspillingsvrije week: 11 tips om minder voedsel te verspillen

Verspillingsvrije week: 11 tips om minder voedsel te verspillen

10 september 2021 0

Deze week is het Verspillingsvrije week. Een week om stil te staan bij de hoeveelheid eten die we weggooien. Dat is zo’n 9 procent (!) van ons eten, goed voor 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Voor Nederland gaat het dan om 590 miljoen kilo, vertelt Milieu Centraal ons, een enorme hoeveelheid. Zeker als je je bedenkt dat 1 op de 10 mensen wereldwijd honger lijdt. Natuurlijk kunnen we de wereldhonger niet oplossen met een Verspillingsvrije week, maar het motiveert wel om minder voedsel te verspillen. Ik geef je 11 tips. 

1. Plan je boodschappen

Bedenk voordat je naar de winkel gaat goed wat je wil eten die week. Kijk ook naar je agenda: welke avonden kan het wel eens haasten worden of wanneer heb ik meer of juist minder eters. Als je je maaltijden goed plant, heb je minder kans op een overschot aan eten aan het einde van de week. 

2. Zet kliekjes alleen in de koelkast als je ze de dag erna gaat eten

Kliekjes, het kleine beetje eten dat overblijft als je net teveel gekookt hebt. Bij veel mensen verdwijnt het direct in de afvalbak, bij anderen na drie dagen in een lege ijsdoos alsnog. Als je kliekjes goed bewaart blijven ze langer goed. Zet ze alleen in de koelkast als je ze de dag erna gaat opeten. Bewaar ze anders in de vriezer en zet er meteen op wanneer het gekookt is. Heb je een drukke dag gehad? Hou een kliekjesdag, warm kliekjes uit de koelkast en vriezer op en eet allemaal iets van eerder. Heb je niet genoeg kliekjes voor een maaltijd? Voeg een blik soep of een stokbrood toe. Heb je gerekend op veel eters en werden het er toch minder? Kook dan toch die grote pan en vries wat over is in porties in.

3. Hou eens per week een restjesdag 

Als je geen groot gezin hebt, kunnen verpakkingen van verswaren en groenten soms te groot zijn. Plan in je weekmenu een restjesdag in, waarbij je alle overgebleven groenten, een restje geraspte kaas en wat pastasaus of creme fraîche samen met een laagje aardappelen of gekookte pasta tot een ovenschotel maakt. Sneetjes oud brood worden tosti’s, broodlasagne, wentelteefjes of croutons. Google eens op restjes en er gaat een wereld voor je open. 

4. Download de app Too good to go

Veel supermarkten en bakkers doen mee aan de app Too good to go. Je kunt je gedurende de dag inschrijven voor een voedselpakket. Daarin zitten meerdere producten, van verse groenten en zuivel tot brood en houdbare producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten. Aan het eind van de dag haal je je pakket op voor een fractie van de winkelwaarde. Let op: zorg wel dat je je pakket ophaalt voordat je de weekboodschappen doet, dan kun je je maaltijden om de gekregen etenswaren heen plannen.

5. Plan wekelijks een maaltijd met houdbare producten

Zorg ervoor dat je altijd een maaltijd inplant die van houdbare producten wordt gemaakt. Denk aan een bonenschotel met bonen uit blik, groente uit de diepvries en eventueel vlees dat je in de vriezer bewaart. Een maaltijd met pasta of wraps is vaak ook prima houdbaar. Komt er toch wat tussen en heb je je verse groenten nog over, dan bewaar je je houdbare maaltijd gewoon voor volgende week. 

6. Ga verstandig om met aanbiedingen

Artikelen die in de aanbieding zijn hebben vaak een grote aantrekkingskracht op ons kopers. Denk goed na voordat je iets inslaat. Welke producten gebruik je regelmatig en zijn goed houdbaar: sla die in. Producten die je anders nooit gebruikt maken een grote kans in je voorraadkast te blijven plakken totdat ze over de datum zijn. 

7. Ruim je voorraadkast op

Bekijk regelmatig al je voorraden, zowel in je voorraadkast als de vriezer en koelkast. Zet apart wat snel op moet en baseer daar je weekmenu op. 

8. Maak een weggeefkast

Op steeds meer plekken vindt je naast de al goed bekende weggeefbieb ook een weggeefkast of free pantry. Daarin kun je houdbare etenswaren zetten die jij bij nader inzien toch niet gebruikt. 

9. Investeer in opbergers, zoals siliconendeksels

Een restje pasta op een bord in de koelkast blijft minder lang goed dan in een luchtdicht afsluitbaar bakje. Investeer in een aantal goede opbergers of verzamel een lading lege hardplastic verpakkingen van ijs of salades. Flexibele siliconendeksels zijn ook een aanrader: doordat ze iets rekbaar zijn, sluiten ze goed af over een schaal of pan en de kleinste maat houdt ook je aangesneden courgette of paprika langer vers. 

10. Bestel een Ja-Nee Koelkaststicker

Kijk goed hoe producten het best bewaard kunnen worden. Sommige producten bederven eerder in de koelkast dan op de fruitschaal. Bestel daarvoor de Ja-Nee sticker voor de koelkast. Producten kunnen ook invloed hebben op elkaars houdbaarheid. Leg bananen niet in de buurt van appels en meng speculaasjes niet met biscuitjes in de koektrommel. Daar worden ze niet knapperiger van. 

11. Hergebruik etensresten

De stronkjes van sla, klokhuizen van appels, veel knaagdieren vinden het heerlijk! Heb je huisdieren, kijk eens wat zij kunnen eten van het voedsel dat jij weggooit. Onze kieskeurige cavia’s laten sommige zaden uit hun voer staan, die gaan in een zakje en de volle zak gaat weer naar vrienden met kippen. Scheelt mij weggooien, scheelt hen voer kopen.

Heb jij nog aanvullende tips tegen verspilling?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder