- Bewust leven
- Christelijke feestdagen
- Duurzaam leven
- Geld
- Geloof en spiritualiteit
- Geloven & Ontdekken
- Kinderen
- Tijd & Talent
Tips voor een uniek Sint Maarten feest thuis
Sint Maarten is een bedelfeest en een lichtfeest. De dagen worden kouder en donkerder en wij nestelen ons bij een warmtebron. Wij kruipen wat meer in onszelf. Een mooi moment om thuis samen te vieren: een feest van geven en ontvangen. Met onze gedachten willen we zijn bij al die mensen die licht in hun leven nodig hebben. Drie tips uit mijn eigen ervaring om er op een speciale manier betekenis aan te geven.
Het verhaal van Sint Maarten
Martinus was soldaat in het Romeinse leger. Op een zeer koude dag zag Martinus een arme bedelaar zonder jas en zonder schoenen bij de poort zitten. Hij werd bevangen met medelijden. Martinus had geen geld bij zich en besloot met zijn zwaard de helft van zijn mantel af te snijden en sloeg de man de helft van zijn mantel om. De helft? Hij mocht niet zonder uniform de stadspoorten door. Daarom gaf hij de helft. Na een droom waarin hij de mantel aan Jezus gaf, bekeerde hij zich tot het christendom en werd kluizenaar. Later werd hij bisschop van Tours.
Optocht
Er zijn delen van Nederland waar het traditie is dat kinderen langs de huizen gaan met een lampion, liedjes zingen en dan snoep of fruit krijgen. Ze kunnen hun geluk niet op! Laat ze er lekker van genieten. Persoonlijk vind ik het mooi om het feest ook nog op een andere manier inhoud te geven.
Spullen weggeven als ritueel
Dit verhaal gaat over delen: delen wat je aan anderen wilt weggeven. Dit is lang niet altijd makkelijk voor kinderen en ook niet voor volwassenen trouwens. Daarom bedacht ik op deze feestdag een ritueel: ieder van het gezin verzamelt van zijn eigen spullen wat hij weg wil of kan geven. Niet alleen wat oud is en versleten, maar ook echt iets moois. We houden dan eerst een ruilmarkt en de rest brengen we naar een goed doel.
Het verhaal voorlezen en kaars aansteken
Bij het avondeten lezen we het verhaal van Sint Maarten en we steken kaarsen aan voor mensen op aarde die minder bedeeld zijn. Dit doen we bij elke avondmaaltijd, maar op deze dag denken we aan meerdere situaties en mensen. Je kunt er ook een lied bij zingen, bijvoorbeeld: ‘Licht dat terugkomt, hoop die niet sterven wil, vrede die bij ons blijft’, van Marieke de Bruijne:
Lampionnen maken van papier of een pompoen uithollen
Ook als je niet langs de huizen kunt, is het heel sfeervol om een lampion te maken en deze op de eettafel neer te leggen. Het is een teken van Licht in de duisternis. Of je kunt een pompoen uithollen en er mooie figuren in snijden. Oorspronkelijk is dit verbonden aan Halloween met spookachtige gezichten om de duivel op de vlucht te laten slaan. Maar je kunt ook een lachend gezicht maken of hele andere figuren uitsnijden, zoals sterren, bloemen, een landschap, de maan.
Kijktip
De serie ‘Het Geheim van Sint Maarten’ bestaat uit vier korte afleveringen en is gratis te bekijken via hetgroteverhaal.nl (na een eenvoudige registratie). Op deze site zijn ook de verschillende bijbelverhalen te beluisteren die in de serie terugkomen, voor kinderen van 0-6 en 7-12 jaar.
Drie thema’s
Ik hou van de diepgang die de antropologie geeft aan de jaarlijkse feesten. Hier kun je liederen vinden, die minder standaard zijn. Er zijn drie thema’s die je kunt verbinden aan het Sint Maarten-feest:
- Schenken en ontvangen: We schenken iets van ons overschot. Zorg dat je iets moois te geven hebt. Door te geven kun je ook ontvangen: Sint Maarten kreeg de inspiratie om een ander pad in te slaan.
- Als wij geven met ons hart, is God erbij en kunnen wij God ontmoeten.
- We leren dat we ons leven kunnen veranderen, dat we altijd een keuze hebben en dit brengt licht in ons hart.