Tips voor pas gescheiden ouders vanuit mijn eigen ervaring

Tips voor pas gescheiden ouders vanuit mijn eigen ervaring

11 september 2019 0

Ik heb het aan den lijve ondervonden. Scheiden, het plotselinge verbreken van het kerngezin, je kinderen die vaak in een klap moeten incasseren en meebewegen. Vanuit deze ervaring wil ik jullie, ouders, een aantal tips geven.

Laat ik vooral benadrukken dat het mij niet alle dagen lukte om deze tips te volgen. Integendeel. Soms deed ik het tegenovergestelde. En mijn ex ook. Er zijn dagen dat je zo in de knoop zit met jezelf dat je gewoonweg geen ideale ouder kan zijn. “Mild zijn naar jezelf” was dan ook de belangrijkste tip voor mij:

1. Wees mild naar jezelf

Wees mild naar jezelf. Je wil het beste voor je kinderen, maar soms lukt het gewoonweg niet. Morgen is er weer een nieuwe dag. Grote schuldgevoelens na de scheiding hebben mij nooit geholpen.

2. Blijf naar je kinderen positief over je ex

Je wil niet dat je kinderen na de scheiding in een hartverscheurende spagaat terechtkomen. Ik stond versteld van hun onwrikbare loyaliteit naar ons beiden.

3. Praat over de scheiding

Ook je kinderen moeten de scheiding verwerken. Praat daarom met ze. Schrik niet af van hun boosheid of verdriet. Dat mag er zijn.

4. Lieg niet over je emoties

Je hoeft niet te liegen tegen je kinderen en je altijd sterk te houden. Vertel ze dat jij ook verdrietig bent, dat je het liever anders had gewild. Dan voelen ze zich erkend. En vertel ze ook eerlijk en voorzichtig dat jullie niet meer bij elkaar komen.

5. Belast je kinderen niet met volwassen problemen

Het risico is dat zij jou dan willen opvangen en de ouderrol gaan overnemen. Laat merken dat jij jezelf goed kunt opvangen.

6. Zorg voor rust voor jezelf

Zorg, hoe ingewikkeld soms ook, voor genoeg rustmomenten voor jezelf om alles te verwerken. Dat voelt misschien egoïstisch, maar iedereen heeft er baat bij.

7. Stel je kinderen gerust

Vertel je kinderen dat ze geen enkele schuld hebben aan de scheiding. Kinderen denken vaak dat zij de oorzaak zijn, hoe irrationeel dat ook lijkt.

8. Laat je kinderen meebeslissen over feestdagen

Laat je kinderen meebeslissen over feestdagen en hun verjaardagen. Luister naar waar zij behoefte aan hebben. Praat samen over een goed compromis.

9. Zorg voor rustige overdrachtsmomenten

Probeer met je ex af te spreken dat de overdrachtsmomenten van je kinderen van de ene naar de andere slaapplaats goed en rustig verlopen. Stap even over je eigen emoties heen en neem er de tijd voor.

10. Houd rituelen in stand

Zorg dat je dezelfde rituelen blijft doen als je deed. Waar je ook bent. Met hen alleen. En zorg dat bepaalde knuffelbeesten of dierbare spullen mee zijn of koop samen met ze iets wat het mag vervangen. In mijn eigen situatie was het naar-bed-breng-ritueel belangrijk. Voorlezen, dan kropen ze even lekker tegen me aan, samen zingen, ze kiezen vaak ‘Neem mij aan zoals ik ben’ (Ioana) of ‘Iedere nacht verlang ik naar u oh God’ (Taizé) en daarna nog vertellen wat leuk was en wat minder leuk was aan de dag. En natuurlijk een dikke knuffel toe. Jaïr wilde in die periode dat ik even bij hem bleef zitten tot hij sliep. Probeer dit soort rituelen vol te houden, juist nu. Ook als alles onrustig en chaotisch voelt. Ik wens jullie en jullie naasten veel sterkte in deze pittige periode. Ik denk dat geen enkele scheiding een eitje is.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon