Lichtpuntjes in je leven: toeval, of iets moois wat je toevalt?

Lichtpuntjes in je leven: toeval, of iets moois wat je toevalt?

17 september 2021 1

Ze hield van klaprozen. Die bloemen kwam je de afgelopen jaren niet meer zo vaak tegen, maar dit voorjaar, vlak voor haar overlijden, stonden ze overal in de bermen. Toeval? Of een troost en bemoediging van God? En een jaar geleden, nadat corona zijn intrede had gedaan, werd iedereen beperkt in zijn vrijheid. Maar net in deze periode hadden we een lange periode prachtig weer. Iedereen kon in ieder geval even naar buiten, genieten van de natuur. Toeval? Of was er Iemand die ons in alle somberheid van de gebeurtenissen elke dag weer ‘lichtpuntjes’ schonk?

Zijn alle gebeurtenissen van tevoren volledig bepaald en dus voorspelbaar? Wetenschappers beredeneren dat het een evolutionair voordeel is geweest voor de mens om niet uit te gaan van toeval. Als er bijvoorbeeld ergens rook te zien was, dan was er ook vuur. Door de rook niet als toevalligheid te zien, kon het gevaar van het vuur worden beperkt. Maar tegelijkertijd is het maken van vuur met vuurstenen bij toeval ontdekt: “Oeps, er vallen twee stenen op elkaar… huh, wat nu? Vuur!”

Invloed op toeval

Sommige mensen geloven niet in toeval, maar gaan uit van menselijke intuïtie. Ze geloven dat er bepaalde dingen op een bepaald moment gebeuren juist omdat je erop gefocust bent, en je ze kunt sturen. Daarmee zou een mens grote invloed hebben op ‘toevalligheden’: ze zorgen er dan zelf voor. Ik heb geen idee of dit wel of niet mogelijk is, maar zelf kan ik hier niet veel mee. 

Alles willen verklaren

Het is menselijk om alles te willen verklaren en oorzaken te zoeken voor dingen die gebeuren. Ik vraag me af: is het nodig? Moet je overal een antwoord op hebben? Voor mij is het elke keer weer een klein wondertje dat gebeurt. Een lijntje met God. En dat hoef ik niet te verklaren of onderbouwen. 

Toeval is de logica van God

Je kunt het léren zien: de pareltjes die in je leven voorbij komen. Een regenboog die verschijnt op een moment waarop je het even niet meer weet, een vlinder die neerstrijkt, precies op de dag dat het gemis je aanvliegt. Die vriend die je een appje stuurt, op het moment dat je aan hem denkt. Ja, natuurlijk: dit alles kán toeval zijn. En het zal misschien ook best te verklaren zijn. Maar toevallig geef ik er de voorkeur aan om die lichtpuntjes te koesteren. Want voor mij is één ding zeker: toeval is de logica van God.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer
Een reactie op “Lichtpuntjes in je leven: toeval, of iets moois wat je toevalt?
  1. Jany van Tol

    Mooi geschreven Sandra. Van lichtpuntjes in mijn leven word ik altijd heel blij. Toeval denk ik echt nooit aan. Ook niet toen ik nog jong was. Was toentertijd wel iemand die alles wilde verklaren, maar ach daar word je heel moe van, dus…..nee.
    Gods logica dat is wel heel mooi! Dankjewel.

    19 september 2021

Reacties zijn gesloten.