Top 10 mooiste nummers van The Passion door het MijnKerk team

Top 10 mooiste nummers van The Passion door het MijnKerk team

8 april 2020 0

Ga je straks ook naar The Passion kijken en meezingen?
Wij hebben het team MijnKerk gevraagd om hun favoriete nummers van de afgelopen jaren The Passion te delen en ze vertellen er ook bij waarom dit lied hun raakte. Veel lees en luisterplezier!

1. Ik zie jou

Otto Grevink: ‘De eerste keer dat in The Passion de vrouw die al twaalf jaar bloed vloeide opgenomen is in het verhaal (Lukas 8: 43-48). Een vrouw die niemand wilde zien, waardoor zijzelf geen hoop meer zag. ‘Maar ik zie jou’ zingt Jezus. Zij zingt: ‘Het is donker om mij heen, en ik knijp mijn ogen dicht.’ ‘Zo kun je zelf niet zien dat ik alles verlicht’, zingt Jezus. Het raakt me hoe Jezus hierin iemand die alleen maar naar de grond kan kijken ziet en laat zien dat er licht is.’

2. Zo stil

Sjoerd Muller kiest voor het lied van Jim Bakkum. Die kennen we natuurlijk als meisjesmagneet in Idols en van menig musical, maar hier zien we hem ‘Zo stil’ van Blöf zingen in de rol van Petrus. Met die liedteksten van Blöf kun je natuurlijk alle kanten op, maar in deze setting (vlak na de arrestatie van Jezus) werkt het verrekte goed. Leuk feitje: onze Zeeuwse vrienden van Blöf hebben dit nummer, ahum, “geleend” van de Duitse band Jupiter Jones. Ook daar heet het nummer “So Still” en had het een plek in de Duitse versie van ‘The Passion’ die dit jaar zijn première zou hebben. En eerlijk is eerlijk: de Duitse versie is misschien wel nóg mooier. 

3. Kan ik iets voor je doen

Niels Gillebaard is fan van dit lied. Dit is de afsluitende song van The Passion in 2017 in Leeuwarden. Dwight Dissels zingt het en ik vind dat hij dat prachtig doet. Veel gevoel voor de tekst en het drama van het verhaal van Goede vrijdag, met prachtige beelden op tv. De terugkerende vragen die het lied stelt (‘kan ik iets voor doen/iets voor je zijn’) worden tot de toenadering die Jezus telkens weer zoekt naar jou als mens. Het maakt het heel persoonlijk, doet je naar binnen keren en je afvragen hoe jouw leven ervoor staat. Zo geeft het lied vorm aan de band tussen Jezus en de kijkers/luisteraars. Als climax van The Passion is dat een prachtig einde. 

4. Wit licht

Janneke Plantinga zegt hierover: ‘Het lijkt misschien een rare keuze. Judas die zingt over wit licht. Het raakt mij en het fascineert mij. Het maakt een mens van Judas. Judas speelt één van de hoofdrollen in het Paasverhaal, een rol waar we liever aan voorbij gaan. Je zal het maar gedaan hebben… Jezus verraden.Dit lied laat de emoties zien die Judas misschien ook wel gehad heeft. En zo prachtig gezongen door Jeroen van Koningsbrugge. Echt supermooi! Een lied dat mij raakt, iedere keer als ik het hoor.’

5. Mag ik dan bij jou?

Dit lied uit The Passion 2015 kwam binnen bij Geesje Jaakke den Toonder. ‘Dat we altijd bij Jezus mogen komen, als we het niet meer weten, bang zijn, vind ik heel troostend. Maar dat Jezus ook bij ons wil zijn, daar word ik stil van. Zijn dood en opstanding openden de weg voor ons naar God, het brachten vergeving. Maar er is ook angst bij Jezus. Hij weet welk lijden Hij zal moeten doorstaan en dat Hij zich afgescheiden zal voelen van Zijn Vader. Jezus als mens was bang. Dat Hij die emoties ervaren heeft, in Zijn eigen lijf, maakt dat ik weet dat Hij me echt begrijpen kan.’

6. Geef mij nu je angst

Los van mijn guilty-pleasure-voorliefde voor André Hazes is er nog een andere reden dat blogger Wilco van Snippenberg dit lied als favoriet Passion-lied aanmerk. De kerntekst “Geef mij nu je angst, ik geef je d’r hoop voor terug. Geef mij nu de nacht, ik geef je de morgen terug.” gaat voor mij naar de kern van Pasen. De hoop en morgen ontvangen, omdat Jezus onze (doods)angst en nacht weggenomen heeft. Hij brengt ons aan het licht, aan Zijn Licht. Iedere dag opnieuw en zeker in eeuwigheid. Een niet te bevatten offer van Hem én bevrijding voor ons.

7. Wie heeft de zon uit je gezicht gehaald/Ik leef mijn eigen leven/rap van Brainpower

Jezus die liefdevol vragen aan Judas stelt met ‘Wie heeft de zon uit je gezicht gehaald’, Judas die afwerend antwoord geeft met ‘Ik leef mijn eigen leven’ (bemoei je niet met mij) en Petrus die rapt daar tussendoor over verraad en liefde. Annette Bronkhorst was erbij daar in Amsterdam, het maakte diepe indruk op haar. De combinatie van de prachtige muziek van Herman van Veen, het doorleefde lied van André Hazes met de rauwe rap van Brainpower. Zo liefdevol als Jezus is, zo op slot zit Judas. Hij wijst de liefde af en zingt ‘laat mij nu gaan’. Zoals het leven soms is. Je weet dat Gods liefde er is, maar je ontvangt het niet, of je wil het niet ontvangen. Om altijd weer tot de conclusie te komen zoals Brainpower rapt: ‘Wie heeft jou net als ik te weinig lief gehad?’ Laat mij nu gaan denk je soms, maar God blijft naar je kijken en zegt steeds weer: “Wie heeft de zon uit je gezicht gehaald”. 

8. Ken je mij

Een prachtig lied dat Friso Mouthaan raakt in het hart. Het drukt het diepe verlangen uit om werkelijk gezien, gekend te worden. Het lied is een variant op Psalm 139 waar de dichter de Ene bezingt als iemand die hem door en door kent. In deze versie zingt Jezus het als duet met Petrus en klinken uit Jezus’ mond de indrukwekkende woorden: ‘ik ben jouw zuiverste zelf. Vrees niet, versta mij, ik ben, ik ben.’ Daarin schuilt de kern van het Paasmysterie: niet vrezen ondanks de wanhoop. In het vertrouwen dat de Ene steeds opnieuw die naam waar maakt: Ik ben.

9. De Bestemming

‘Laat me zien waar ik voor leef.’ Een hartverscheurende oproep bij een vreselijk verlies. Maria’s hart is gebroken. Geef me antwoorden…geef me hoop… En daarna de boosheid. ‘Moet ik dan dit geloven, dat het zo zijn reden heeft?!’ Met haar stem en alle gevoel dat Do in het lied legt raakte ze Sandra Gaakeer diep. Tot aan de laatste zin: ‘Een moment zodat ik weet dat alles niet voor niets is geweest.’
Daar word ik stil van…

10. Kan ik iets voor je doen

Dit lied heeft Danielle in 2017 heel erg geraakt. Het idee dat Jezus dat aan je vraagt, maar ook de kans die we allemaal hebben om dat aan elkaar te vragen. Iets voor de ander betekenen is wat mij op veel vlakken drijft.  In mijn leven is dit het meest (be)grijpbare van christen zijn. (al vraag ik me soms af of ik me dat mag noemen) 

Wil je alle liedjes nog eens terugluisteren? Check dan The Passion Spotify afspeellijst.

Wat is jouw favoriete nummer van The Passion? 

Beeld: Evangelische Omroep

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilma Kruithof
Wilma Kruithof