Tot rust komen bij God: 5 tips

Tot rust komen bij God: 5 tips

20 augustus 2021 0

Tot rust komen bij God, dat klinkt misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen proberen daarom de onrust in hun hoofd te laten verdwijnen door iets in de buitenwereld te doen. Maar het is juist belangrijk om naar binnen te keren en te beseffen dat God, de kern van het leven, al in je is. Dus als je onrustig bent: keer eerst tot God. In dit blog vind je vijf tips om tot rust te komen bij God.

1. Ga mediteren [+ oefening]

Door meditatie kun je je bewust worden van je lichaam en de verbinding met God. Van daaruit mag je helemaal ontspannen, van je tenen tot je hoofd. Klinkt dat moeilijk of zweverig? Geen nood, je hebt alleen een stoel nodig en een kwartiertje tijd, en deze christelijke geleide meditatie van Niels.

2. Lees bijbelteksten over rust

In de bijbel vind je prachtige teksten over tot rust komen, zowel in het oude als in het nieuwe testament. Denk bijvoorbeeld aan de Psalmen, waar in staat: “Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust, van hem komt mijn redding.” (Psalm 4:9) of de beroemde Psalm 23: “De HEER is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets. Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water.” Maar ook in het bijbelboek Mattheüs 11:28 vindt je een prachtige uitspraak van Jezus over rust: “Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven.” Neem rustig de tijd om deze teksten tot je te nemen of schrijf ze op, om zo meer rust te krijgen in je hoofd en lichaam.

3. Luister naar de Psalmenpodcast

Zoek je een gemakkelijke manier om tot rust te komen, die niet al te lang duurt? Luister dan naar onze Psalmenpodcast. Via je favoriete podcastkanaal kun je iedere dag vijf minuten luisteren naar een korte overdenking bij een van de Psalmen. Gebruik deze minuten om (op een vast moment van je dag) even helemaal tot rust te komen bij God.

4. Zoek jouw ‘oase van rust’

Waar je tot rust komt, is voor iedereen anders. De een vindt het fijn om zich terug te trekken op de bank, de ander houdt van een stevige wandeling. Jezus ging vaak naar een afgelegen plaats om tot rust te komen. In Mattheüs 14:23 staat: “Toen hij de menigte weggestuurd had, ging hij de berg op om er in afzondering te bidden.” Ga daarom op zoek naar jouw oase van rust en maak bewust tijd vrij om hier naartoe te gaan en God te zoeken.

5. Maak af wat je doet en zeg dat het ‘klaar is’

Neem na je werk of bezigheden bewust een moment om je werk te voltooien en te zeggen dat het ‘klaar’ is. In Prediker 4:6 staat: “Beter is één hand gevuld met rust dan beide vuisten vol gezwoeg en najagen van wind”. Toch is het grootste misverstand dat rust betekent dat er niets gebeurt. Rust is geen afstand nemen van je werk, maar voltooien. Niet je werk loslaten, maar zeggen dat het ‘klaar’ is. Rust is geen ‘niets doen’. Als je rust neemt gebeurt er ook iets, het is dus ook een activiteit. Kijk dus niet naar alles wat je wil bereiken en ook niet naar alles wat niet af is. Kijk naar beneden, naar wat je hebt, en naar boven, naar wat je van God ontvangt. Bij God mag je tot rust komen.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Marita Joosse
Marita Joosse