Actueel: hoe kun je Trump zonder Twitter nog tegenspreken?

Actueel: hoe kun je Trump zonder Twitter nog tegenspreken?

11 januari 2021 0

De Amerikaanse president Trump is verwijderd van Twitter vanwege ‘het risico op verdere aanzet tot geweld’. Lekker rustig, dacht ik eerst. Een eerlijk is eerlijk, het scheelde de laatste dagen ook een hoop kabaal in het nieuws. Maar moet ik blij zijn dat ik Trump niet meer hoor? Is het niet een illusie dat hij monddood gemaakt wordt, en is dat niet veel erger?

De discussie woedt al langer: moeten sociale media niet meer doen aan het verspreiden van onjuiste informatie. Grote hoeveelheden accounts van niet bestaande personen gingen schuil achter campagnes die verkiezingen in andere landen probeerden te beïnvloeden. En rondom de coronacrisis zijn we gevoelig geworden voor complottheorieën en informatie die niet zou kloppen, maar die wel veel gelezen en gedeeld wordt. Hebben sociale mediaplatforms niet een verantwoordelijkheid om die informatie te weren?

Meningenbubbel

Er zitten veel aspecten aan deze discussie: trollen, tegencampagnes, racisme, onjuiste informatie, seksisme, staatspropaganda (denk ook aan het bericht van de Chinese ambassade over ‘Oeigoerse babymachines’) enz. En dan zijn er nog de algoritmes die zorgen dat je in je eigen meningenbubbel blijft. Hier spitst het zich toe op de mening van één persoon en wat die uit kan richten. Gevalletje vrijheid van meningsuiting, maar wel bij een (aanstaande ex-)president.

Toch graag zien en horen

Ik kan zijn herrie missen als kiespijn. Ik weet nog steeds niet goed hoe schuldig of minder schuldig zijn rol was in de bestorming van het Capitool, en in hoeverre die gebeurtenis een incident, een climax of een keerpunt (in welke richting dan ook) zal blijken te zijn geweest. Wat ik wel weet is dat ik zo iemand graag zie en hoor, om te weten wat hij doet en zegt. Want voor hem is het nu ook heel verleidelijk om in z’n eigen bubbel te gaan zitten. En dan zijn de rapen gaar.

Tegenspraak van profeten

In de Bijbel worden machtige mensen vaak tegengesproken. Denk aan Nathan bij David, maar ook talloze profeten die de koningen van Israël bekritiseerden. Tegenspraak is essentieel, aan welke kant je ook staat. Het is zelfs nodig om mens te kunnen zijn. Daarom had Adam een ‘tegenover’ nodig in Eva. Als een mens geen tegenover meer heeft, dan gaat hij denken dat hij god is.

Waarheid in pacht?

Mijn grote vraagteken van de stap van Twitter, maar ook bij de stap van Facebook, en van Apple en Google om het Twitter-alternatief Parler te weren, is dat het onmogelijk wordt om tegen te spreken. En om tegengesproken te worden. Want niemand heeft de waarheid in pacht. Ik snap en zie ook het gevaar van deze losgeslagen Twitter-president, maar dat gevaar gaat ondergronds als je het niet bovengronds kunt tegenspreken.

Meer eigen gelijk

Natuurlijk is het kinderachtig als Trump na kritiek van Fox-News zegt dat hij een eigen nieuwszender gaat oprichten, en evenzo na de stap van Twitter, maar dat is ook meteen het echte gevaar. Dat je niet meer bij de ander komt, die niet meer kunt bereiken en de ander jou niet. En kan zo de waarheid nog wel klinken, of raakt iedereen steeds meer overtuigd van zijn eigen gelijk?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink