Twijfel over werk: maakt jouw baan je gelukkig?

Twijfel over werk: maakt jouw baan je gelukkig?

17 januari 2020 3

Twijfel jij wel eens over je werk? Weet je niet zeker of je hier je hele leven wel wilt blijven? Ik zie veel mensen om me heen die op dit punt van twijfels belanden. En dan komt de spannende vraag: maar wat anders? Welke baan past bij mij? Zou ander werk me gelukkiger maken of moet ik mijn geluk buiten het werk zoeken? Je hebt misschien al een heleboel vragen, maar toch geef ik je nog vier extra vragen om aan jezelf te stellen.

Zelf heb ik gemerkt dat als je werk je echt ongelukkig maakt, het tijd is om te stoppen. Om erachter te komen waar dit aan ligt en wat de juiste keuze is, kun je jezelf deze vragen stellen:

1. Wat zijn mijn eigen valkuilen?

Als je totaal jezelf niet kunt zijn op je werk, altijd op de toppen van je kunnen moet presteren, vaak gestresst bent een geen plezier ervaart, is er iets niet in orde. Probeer te onderscheiden wat je eigen valkuilen zijn, want die zullen bij elke baan terugkomen. Als het daar niet aan ligt, dan is dit misschien gewoonweg niet jouw plek.

2. Ben ik hier tot zegen?

Ik vraag mezelf als christen wel eens: zou God deze weg ten diepste voor mij bedoeld hebben? Ben ik hier tot zegen voor mezelf en voor anderen? Haalt deze plek het beste uit me naar boven? Het vraagt enorm veel moed om te veranderen, in het diepe te springen en de boeg om te gooien.

3. Wat kan ik veranderen?

Er is ook veel te zeggen voor stabiliteit, zekerheid, blijven doen wat je doet omdat je er nou eenmaal goed in bent. Waarom niet? Eentonigheid en herhaling komen overal voor. Soms scheelt het al enorm als je functie een beetje verandert of je een extra cursus mag doen.

4. Stroomt het?

Ik ben vrij vaak van baan gewisseld. Soms denk ik dat ik nergens echt goed in ben. Ken je dat? Die onzekerheid? Ik ben van vast dienstverband gegaan naar zelfstandig ondernemen en die onafhankelijkheid ligt me wel. Er zitten voor en nadelen aan, maar werkinhoudelijk doe ik waar ik van droomde. Mijn valkuil is dat het vaak zo leuk is, dat ik geen maat weet. Maar ik stróóm wel. Heb jij dit gevoel ook op je werk? 

Je bent goed zoals je bent

Sommige dingen veranderen nooit. Je kunt er wel steeds beter mee leren omgaan. Als ik de tijd neem om stil te worden en mijn onzekerheid neerleg bij God, dan wordt het rustiger in mij. Ergens verneem ik de fluistering: je bent goed zoals je bent. Ik werk in een theater. In een knotsgekke scène liet ik een speler cliënt spelen. Hij moest alsmaar herhalen: ik ben goed zoals ik ben! Tot hij woedend op de coach afstoof en riep: “Is het zo goed? Heb ik het nu hard en vaak genoeg geroepen? Geloof je me nu?! ” Stiekem maak ik scènes die over mezelf gaan. Wat kost het soms een moeite om te vertrouwen op die fluistering.

Take O take me as I am
Summon out what I shall be
Set your seal upon my heart
and live in me.
(John L. Bell – Iona Community)

Twijfel jij wel eens over je baan? Heb je iets aan deze vragen?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon
3 reacties op “Twijfel over werk: maakt jouw baan je gelukkig?
 1. Nellie

  Lieve Rebecca.
  Zooo herkenbaar. Mooi he dat lied!

  19 april 2019
 2. Chris Blij

  Hebzucht, egoïsme, jaloezie en en ondankbaarheid zijn de korstte weg naar eenzaamheid. Dankbaarheid is de korstte weg naar geluk.

  17 januari 2020
 3. Mar

  ik heb geen baan, al 25 jaar niet meer. Sommige mensen denken dat zou ik ook wel willen. Maar ik denk dan weer wat een geluk als je een mooie baan hebt..

  18 januari 2020

Reacties zijn gesloten.