Is de liefde zoetsappig? Brené Brown denkt van niet

Is de liefde zoetsappig? Brené Brown denkt van niet

12 maart 2018 0

Alles komt terug zei mijn moeder vroeger soms, als wij een nieuwe fashiontrend ontdekten. Het is zo dat de meeste trends meerdere keren voorbijkomen in een mensenleven. Zo was in mijn jeugd (jaren ’80) de troetelbeertjes een enorme hit. Met heel schattige zachte beertjes, glitters, regenbogen en ander zoetsappigs. Tegelijkertijd waren daar de My Little Pony’s: hetzelfde verhaal, maar dan met paardjes in plaats van beertjes. In de jaren ’90 hadden we de Teletubbies, nog meer zoetsappige, vrolijk gekleurde knuffelige figuurtjes. En terwijl ik tiener en later twintiger werd waren die series niet alleen voor kinderen aantrekkelijk, maar ook leeftijdsgenootjes liepen met T-shirts en accessoires van kinderseries.  

Inmiddels zitten we al een paar jaar met de unicorns and rainbows (eenhoorns en regenbogen) rage. Als het maar zoet, glitterig, kleurrijk en sprookjesachtig is. Hoe meisjesachtiger hoe beter. En nee, niet voor de vijfjarige meisjes met twee schattige staartjes, maar voor tienermeiden. Er zijn zelf unicorncafé’s, waar je roze chocomelk met glitterslagroom en pastelkleurige marshmellows kunt drinken, met een regenboogkleurige cupcake erbij.

Een tijdje terug zag ik een filmpje van Brené Brown, een bekende Amerikaanse christelijke schrijfster en hoogleraar. Ze sprak over liefde en hoe dat in onze maatschappij geassocieerd wordt met roze hartjes en unicorns and rainbows en hoe ver Gods liefde eigenlijk af staat van dat zoetsappige beeld. Gods liefde is niet makkelijk en zacht en knuffelig. Gods liefde gaat over grenzen, vraagt je om in de modder te gaan staan en iemand uit de goot op te rapen. Het filmpje inspireerde me enorm. Maar het was ook wel confronterend, want wil ik die liefde wel? Liefde die je wat kost, die je misschien pijn doet?

Gods beloftes

Toen ik eraan terug dacht viel me op dat Brené de unicorns and rainbows aanhaalt, die nu zo in de mode zijn. En ik bedacht me dat geloven in God en zijn liefde proberen te delen met anderen, het leven als geheel misschien geen unicorns is, geen zoetsappig, sprookjesachtig, onrealistisch iets. Maar geloven in God bevat gelukkig wel rainbows. Regenbogen komen daar waar zon (God, liefde) en regen (de moeites van het leven) samen komen.  Want God is een God van beloften en met de regenboog belooft God ons hoop, hoop op vrede, op liefde en trouw. Life isn’t about unicorns only about rainbows. (Het leven gaat niet over eenhoorns, alleen over regenbogen).

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder