Valentijnsdag: liefde voor iedereen

Valentijnsdag: liefde voor iedereen

14 februari 2022 3

Doodverlegen dobberden we naast elkaar tijdens de poolparty. Het was begin januari 1990. Toen begonnen de brieven. Elke dag gaven we elkaar een brief op school. We durfden niets te zeggen, maar in de brieven waren we een open boek. Soms besloegen ze wel vijf kantjes. Op Valentijnsdag stuurde ik hem een kaart en bekende dat ik verkering wilde. Weken later was het dan zover. Tijdens het schuifelen in het suffe partycentrum van het dorp stroomden de zweetdruppels van zijn gezicht. Inmiddels zijn we meer dan dertig jaar samen en voor ons blijft Valentijnsdag een speciale dag.

Hoe vaak verras jij iemand? Met een liefdevol kaartje, een onverwachts uitje, een stiekem briefje onder een kussen? Het hoeft niet per se op Valentijnsdag, liever op een onverwachts moment. De meeste van mijn vriendinnen hebben niets met de dag zelf. Een enkeling rekent wel op een lief kleinigheidje. Anderen hopen er stiekem op, maar niet elke man is een romanticus. Ze vieren meestal wel iets op een verkerings- of trouwdag, maar beseffen ook dat ze elkaar niet meer zo vaak onverwachts verrassen.

Free hugs

De meeste van mijn alleenstaande vrienden vinden Valentijn een lastige dag. Zelfs al roept iedereen dat het commercieel is, de hartjes schreeuwen je toe. Eén vriendin voelt wel iets voor een dag van free hugs, waarop iedereen elkaar mag knuffelen op straat. Een briljant idee, vind ik zelf. Een ander zou wel voelen voor een fijn dansfeest, met leuke spelopdrachten: geef iemand een compliment of doe je ‘wilde jas’ aan en dans voluit met iemand.

Anoniem

Een aantal vrienden heeft vroeger een kaart gestuurd naar iemand waar ze stiekem verliefd op waren. Dat is toch de ultieme Valentijnsactie: een ontluikende liefde kenbaar maken. Op de school van mijn neefje mag iedereen anoniem een roos geven aan wie ze mooi of leuk vinden. Volgens mijn zus, zijn moeder, was dat de eerste keer dat hij iets durfde te laten zien. Wat herinner ik me na zo’n verhaal nog goed mijn jonge, bonkende hart.

Liefde voor iedereen

Ja, het is elke dag Valentijnsdag, dierendag en moederdag, maar dan is het nog wel mooi om af en toe het leven extra te vieren. Ik zou het breder willen trekken dan alleen de romantische liefde. Laten we er een nieuwe zwiep aan geven. Stuur iemand die een portie liefde kan gebruiken een lieve kaart, verras iemand met een bezoek of met een gek cadeautje. En nee, het hoeft niet per se op Valentijnsdag. Maar waarom ook niet? Ik ben een dwaze romanticus, ik weet het. Ik ga in ieder geval veel kusjes uitdelen en hier en daar een lief briefje onder een kussen stoppen.

Vier jij Valentijnsdag op een bijzondere manier of heb je ideeën voor een nieuwe invulling?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon
3 reacties op “Valentijnsdag: liefde voor iedereen
 1. Joyce

  Wat zou de wereld saai zijn zonder dwaze romanticussen

  14 februari 2019
 2. Joyce

  Wat zou de wereld saai zijn zonder dwaze romanticussen

  14 februari 2019
 3. Anoniem

  “Een nieuwe zwiep” aan de liefde❤️

  14 februari 2019

Reacties zijn gesloten.