Valentijnsdag: serie podcasts over de liefde – Rebecca zoekt zin [podcasts]

Valentijnsdag: serie podcasts over de liefde – Rebecca zoekt zin [podcasts]

14 februari 2021 0

Vier stellen, vier openhartige interviews over hoe ze verliefd werden, wat de grootste uitdagingen in de relatie zijn, wat hun geheime ingrediënten zijn, hoe ze met elkaar leerden communiceren en wat ze het allerleukste aan elkaar vinden. Liefde tussen man en vrouw, liefde tussen vrouw en vrouw, prille liefde, 33 jaar samen-liefde, liefde met en zonder kinderen: Geniet van de mooie verhalen en anekdotes!

Verliefd

De ene denkt aan de eerste periode terug met glimmende ogen en herbeleeft het gevoel en het verlangen van toen. Maar David vond dit zeker niet de mooiste tijd van de relatie: “Het is vooral ontregelend” zegt hij. Als je de basis van liefde vindt is deze vooral steunend en opbouwend, vind hij. Hij vond Joyce al wel direct aantrekkelijk in haar ‘roze hobbezak’. Corina en Peter hebben vooral veel lol als ze terugdenken aan hun typische ‘highschool-romcom-start’: de jongen was verliefd op vriendin van het meisje, hij kon er met het meisje over praten… En daaruit ontstond, wat even leek op ‘second-best’, toch een prachtige liefde die al 28 jaar duurt. Even hebben ze tijdens de studie gedacht, tjonge, er lopen ook wel veel andere leuke dames en heren rond! Maar ze hebben nooit het risico genomen elkaar te verliezen. Marjan was al vrij snel verliefd op Simon, en hoewel Simon achteraf denkt dat hij precies hetzelfde voelde, heeft hij dat destijds niet zo beseft. Marie en Isabelle vonden elkaar direct leuk, maar verwijlden een tijd in de ontkenningsfase, om allerlei rationele argumenten. Maar al snel konden ze niet meer om elkaar heen. 

Uitdagingen

Wat blijkt: iedereen kent worstelingen in de relatie! Voor alle stellen was het een uitdaging om goed met elkaar te leren communiceren. “We vulden de verwachtingen van de ander zelf in en deden aannames. We hebben geleerd veel meer te vragen en uit te spreken” zegt Corina. Waar de één bij een ruzie de neiging heeft zich terug te trekken, zoekt de ander juist verbinding of wil het onmiddellijk uitpraten. “Ik ga weg en zeg dat het me allemaal niet kan schelen…. Wat niet waar is”, zegt Marie. De één wil praten, de ander wil knuffelen of het even de tijd geven. “Na 33 jaar begrijp ik Joyce soms nog steeds niet. Ik kén haar wel goed en ik ken vooral mezelf nu veel beter” zeg David. “Ja, in het mysterie van de ander ligt ook een stuk verwondering en respect”, zegt Joyce. Simon en Marjan gingen nog wel eens teveel met de emotie van de ander mee, in plaats van het los te zien van elkaar. En het is soms zoeken hoe je nieuwe lief te introduceren aan je kinderen. Corina en Peter gingen door een moeilijke periode toen de eerste werd geboren. Peter wilde door met zijn oude leven, terwijl Corina niet lekker in haar vel zat en ook wel eens even tijd voor zichzelf wilde. Zij moest leren aangeven wat ze nodig had en hij moest leren begrijpen wat er in haar omging. “Dan máák je toch gewoon zin!” dacht hij aanvankelijk nog. Isabelle en Marie maakten een aantal keer mee dat zwangerschappen te vroeg eindigden. Het was een hele uitdaging om in verbinding te blijven, omdat ze bij het verwerken ervan zulke verschillende behoeftes hadden. Tijdens therapie vonden ze elkaar weer. Soms vonden ze troost in hun geloof en soms was het ook een worsteling: “Waarom doet God ons dit aan?”.

Geheime ingrediënten

Mooi om te zien hoe ‘eigen’ een relatie is. Tijd voor elkaar maken én ruimte geven aan de ander, kwam wel bij alle stellen terug. Dus aan de ene kant bewust tijd voor elkaar inplannen, vooral als er kinderen zijn. Als er weinig tijd voor elkaar is, wordt men narrelig en verdwijnt de humor.

Aan de andere kant vinden ze het allemaal belangrijk om je eigen ruimte te kunnen hebben. Alleen te zijn. “In mijn vorige huwelijk was dat niet zo vanzelfsprekend”, zegt Marjan, “maar ik merkte altijd dat er een wereld voor me openging als ik helemaal alleen was”. Een nieuwe relatie op latere leeftijd met alles wat ze al geleerd heeft, ervaart ze als een verademing. “Vroeger had ik zulke hoge verwachtingen van mezelf, de ander en de relatie”. Joyce en David ervaarden dat het wonen in het buitenland ze heel dichtbij elkaar heeft gebracht. “Je maakt zoveel samen mee en brengt veel tijd samen door” zegt Joyce.

Verder vinden ze intimiteit en seksualiteit ook heel belangrijk en waardering voor elkaar blijven hebben. Ze ontdekten dat een eenvoudig kloostergebed hen allebei erg aansprak. Regelmatig bidden ze samen in de avond en zo leggen ze bij God neer waar geen woorden (meer) voor zijn. Het belangrijkste ingrediënt voor Corina en Peter is humor. Dat merk je ook wel aan hun gesprek! Er wordt een hoop in gelachen. Ze kunnen elkaar uitstekend op de hak nemen en dit brengt lucht en relativeert. Marie en Isabelle raken nooit uitgepraat. Ze vinden diepgang belangrijk en met zo’n kleintje moeten ze daar echt tijd voor maken. En ze genieten enorm van elkaars moederschap. “Ik smélt als Marie een half toneelstukje opvoert voor Amos!” schatert Isabelle. Marjan geniet van alle vormen van samenzijn die ze ontdekken: stoeien, zingen, dansen, vrijen, mediteren. “We hebben een lijf hier op aarde en daar mogen we volop van genieten!”.

Beluister de vier podcasts over ‘de liefde’:

     

    Tips en inspiratie in je mailbox?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

    Rebecca Schoon
    Rebecca Schoon