Van quarantaine naar vaquantie…

Van quarantaine naar vaquantie…

5 juli 2020 0

Van 16 maart tot 11 mei zijn we allemaal geconfronteerd geweest met thuiswerken, thuisonderwijs, thuisblijven. De zogenaamde intelligente lockdown zorgde voor een periode waarin velen moesten leven en werken in een kleinere wereld die plotsklaps tot stilstand kwam. Tussen 11 mei en nu werd onze wereld weer groter, werden maatregelen versoepeld. En dan, ogenschijnlijk opeens, is het bijna zomervakantie. 

Opnieuw ligt een periode voor je waarin jij en je gezin intensiever én thuis met elkaar op zullen trekken. Wij van LEV stelden een tiental 20-ers en 30-ers twee vragen. Vragen over lockdownlessen, -ideeën en -activiteiten welke met plezier meegenomen worden naar die andere periode van tot stilstand komen; vaquantie! Doe je voordeel met hun tips, ideeën en gedachten. Je zult merken; het is een feest van herkenning, inspiratie of misschien wel verbazing? 

Wat neem je mee uit lockdownperiode naar je vakantieperiode?

“De lockdown bracht me sociale rust; we hadden echte en meer aandacht voor ons gezin.”

“Ik heb boeken ingeslagen. Sinds corona lees ik weer veel meer. Ik ontdekte lezen opnieuw!”

“Wandelen in de ochtend; heerlijk! Nieuwe plekjes in en rond Utrecht ontdekken. En daarna met koffie rustig de dag beginnen.”

“Ik neem me voor om ook nu zoveel mogelijk zonder tijdsdruk en bewust te leven.”

“Vertrouwen en hoop! Dat is wat mij persoonlijk alleen maar heeft geholpen. Ik ben zelf bang geweest tot en met na de piek. Niet voor mijzelf, maar voor de risicogroepen in mijn omgeving. Na de piek heb ik alles losgelaten en geleefd in vertrouwen en hoop.”

“In plaats van naar de sportschool ben ik zelf gaan sporten, wielrennen, door middel van filmpjes ben ik yoga en workouts gaan doen”

“Ik was vrij veel alleen, maar kon wel mijn zus en haar gezin helpen, dus had extra tijd met familie!”

“Het is heerlijk om af en toe het nieuws niét te volgen!”

“Deze lockdown heeft mij leren omdenken. Dus niet: wat mogen we weinig, maar: wat kunnen we veel tijd met elkaar doorbrengen!”

“Tijdens corona kwam ik toe aan selfcare, dus meer luisteren naar waar ik nou echt zin in heb en blij van word, in plaats van een beetje meekabbelen met de rest van de wereld.”

“Wij kochten een spel, wat we enorm veel speelden. Op deze manier konden we onbedoeld ook leuke herinneringen ‘pinnen’ van deze periode.”

“Het feit dat we veel thuis zijn, wordt door de kinderen echt gewaardeerd.”

“De rustige weekenden zonder kaas-worst-verjaardagen en allerlei ‘moetjes‘ zijn echt fantastisch. Dat houden we er graag in!”

“We deden online theaterlessen met de kinderen via Buro Bis op Instagram. Daar waren we anders echt niet opgenomen.”

“corona is bij ons vooral een onderwerp in het niet kunnen zien van opa en oma. Dat losten we op door veel video bellen. De kinderen doen zelfs verstoppertje met oma via de telefoon. Daarmee houden we dat contact ook gewoon leuk en gezellig. Verder hebben we het niet over de dodentelling of andere ellende.”

“Het enige wat ik heel fijn vond, is dat we als gezin ontzettend veel tijd met elkaar door hebben kunnen brengen, we hebben veel gefietst en gewandeld, film gekeken en spelletjes gedaan. Eigenlijk heel gewone dingen.”

“Je niet hoeven haasten; heerlijk! Je bent een soort onthaast…. ik merk nu al langzaam dat alles weer terugkomt, je meer op de tijd let in verband met hobby’s en afspraken.”

“Telefoon vaker uitzetten”

Wat ga je in de vakantieperiode ondernemen om een vakantiegevoel te krijgen, ondanks de RIVM-maatregelen?

“We gaan op vakantie in eigen land, we zoeken vertrouwde plekken op waar we ons eerder fijn en veilig voelden.”

“We gaan op vakantie in eigen tuin; kamperen met mijn zoon in een koepeltentje; zorgelozer kan niet!”

“Wij blijven wandelen, zwemmen en lekker eten met de familie.”

“Ik stort een vracht zand in mijn achtertuin, zet een strandstoel erin, ga erin liggen met een glas koele witte wijn.”

“Een weekend weg met vriendinnen staat al gepland.”

“Ik probeer aan een vakantie te denken voor het gezin; de vormgeving weet ik nog niet. Ik gun de kinderen ook vakantie, na het vele thuis zijn in de corona-tijd.”

“We hopen op lekker weer, vrienden zien, chillen in de tuin, films kijken.”

“Pfoe, ik ga als het goed is naar Kroatië, dus ik denk het vakantiegevoel daar wel te krijgen. Veel tijd met mijn gezin doorbrengen want wij hoeven niet op afstand te blijven. Lijkt mij heerlijk!!”

“Heeft niet zoveel met vakantie te maken, maar ik vind geen handen hoeven schudden en niet hoeven zoenen een heerlijke maatregel. Dus eventuele vakantievrienden die we opdoen onderweg hoeven niet aangeraakt te worden 😊.”

“Een vakantiegevoel van vroeger hoop ik ook weer te pakken te krijgen: als we met de vrachtwagen op pad waren konden we het nieuws niet volgen, we hadden geen smartphone, geen internet. En het Spaanse of Franse nieuws verstonden we niet.”

“Zou het liefst op fietsvakantie gaan in Nederland, of sowieso gewoon veel buiten zijn; zwemmen, wandelen dat soort ongein.”

“Wij blijven vooral niet benoemen of stilstaan bij wat allemaal niet mag. We gaan lekker picknicken, veel buiten spelen, kinderen dingen laten besluiten. Een kinderen- zijn- de-baas-dag doet het altijd goed!”

“Vakantie zit voor ons niet in leuke dingen doen buitenshuis, maar in de ontspannen sfeer met elkaar. Geen werkstress. Niet vroeg opstaan. Dus juist daar het accent op.”

“Ik neem mijn coronakilo’s mee op vakantie. Ook leuk! 😉

“Een zomerlang op onze volkstuin! Zó fijn!”

“Ik beleef mijn vakantie zoals altijd. Ik heb wel afgesproken dat zodra ik of mijn partner griep- of koortsklachten krijg, dat we dan de boel de boel laten en linea recta naar huis rijden. Wij zijn enorme sukkels op vakantie; komen hooguit één keer per week in de supermarkt en verder eigenlijk niet of weinig van onze plek af 😊.“

 

Deel jij jouw bijdrage met ons?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilco met LEV
Wilco met LEV