Varenka, kerstverhaal over hoop, vertrouwen en naastenliefde

23 december 2019 0

Heb jij een favoriet kerstverhaal? En dan bedoel ik niet het prachtige verhaal van Jezus die geboren werd in een stal. Eentje die thuis rondom kerst verteld werd en waar je warme herinneringen aan hebt? Voor mij is dat Varenka, een oud Russisch verhaal over geloof, vertrouwen en naastenliefde. 

Misschien ben je opgegroeid met die nare Scrooge van A Christmas Carol? Of misschien is het wel het arme meisje met de zwavelstokjes van Hans Christian Andersen, of Oliver Twist van Charles Dickens. Stuk voor stuk prachtige verhalen die al lang geleden geschreven zijn. Vaak bevatten deze verhalen een mooie boodschap van naastenliefde en hoop.

Oud Russisch verhaal: Varenka

Het verhaal Varenka is voor mij onafscheidelijk verbonden met kerst. Het is een oud Russisch verhaal, waarin geloof, naastenliefde en vertrouwen centraal staan. Vrienden van mijn ouders hadden een diaserie van de prachtige prentenboekversie van Varenka. Deze werd door schrijfster en illustrator Bernadette al uitgebracht in 1945. Ademloos zaten we te kijken naar, terwijl het verhaal werd verteld door de warme stem van Theo. Op een gegeven moment zijn we met de diavoorstellingen gestopt en zakte het verhaal weg in mijn herinneringen.

Jeugdboeken

Jaren later, tijdens mijn werk als therapeut met kinderen, begon ik de boeken uit mijn jeugd te verzamelen. Sommigen daarvan waren nog gewoon te koop, die vroeg ik voor mijn verjaardag of gaf ik mezelf kado. Naar andere boeken ging ik op zoek via internet en marktplaats. Ineens kwam ook Varenka terug in mijn gedachten. Als er één boek was wat ik wilde hebben, dan was het dat wel. Ik zou het graag voorlezen aan de kinderen die ik inmiddels had. Maar nergens vond ik het boek. Bij de bekende webwinkel bleef ‘niet leverbaar’ staan naast de titel en ook tweedehands zoeken gaf geen resultaten. Terwijl mijn sentimentele collectie groeide, miste ik nog steeds Varenka.
Varenka-boek

Elk jaar opnieuw

Tot ik een aantal jaar terug ineens, zomaar op Marktplaats, het boek zag staan. Ik kon bijna niet wachten om het in mijn handen te hebben. Wat heb ik ervan genoten om het verhaal opnieuw te beleven. Het bleek net zo prachtig als ik me kon herinneren, de kleuren van de platen net zo levendig. Ieder jaar lees ik het boek opnieuw met kerst. De boodschap van geloof, naastenliefde en vertrouwen is nooit verouderd. De hoop op redding in het boek is dezelfde hoop die het kerstverhaal van Jezus’ geboorte geeft. De belofte dat God oog heeft voor de wereld: ook dat verhaal is nooit verouderd. Ook dat verhaal blijft prachtig en levendig. Ieder jaar opnieuw.

Geesje leest voor

Ben je nieuwsgierig geworden naar het verhaal van Varenka? Installeer je dan op een comfortabele plek en laat je meevoeren door dit prachtige verhaal.

Wat is jouw favoriete kerstverhaal?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder