Veerkracht leren van én aan je kind

Veerkracht leren van én aan je kind

12 januari 2021 3

Ze is drie jaar oud en zo ziek. Met een voedingsslangetje in haar neus ligt ze op de bank, te moe om haar arm op te tillen. Toch weet ze een lachje te produceren als ik binnenkom. Mimi krijgt elke dag chemo. Twee keer in de week gaan we kleien, knutselen of spelen we spelletjes. Maar vandaag niet. Ik zit naast haar en zing liedjes. Als Mimi haar ogen opent, zie ik wat ik eerder heb gemerkt. Mimi heeft kracht. Veerkracht. 

Kracht heb je nodig om je door moeilijke situaties heen te slaan. Het houd je staande. Je kunt erdoor verder gaan. Bovendien heb je ook kracht nodig om anderen tot steun te zijn en uitzicht te bieden. Soms zelfs tegen beter weten in. Het woord ‘kracht’ doet suggereren dat je moet vechten om verder te kunnen. Soms is dat ook zo, dan heb je het gevoel te moeten vechten om te overleven, uit je verdriet te komen of boven je ziekte uit te stijgen. Soms moet je vechten om om te gaan met pijn en emoties die je onherroepelijk overkomen in je leven. 

Van binnenuit

Werkelijke kracht komt van binnenuit. Dat is veerkracht. Veerkracht maakt het mogelijk om terug te veren als je dingen overkomen die je uit het veld slaan. Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken: juist kinderen hebben van nature een behoorlijke dosis veerkracht. De reacties en de manier waarop de volwassenen om hen heen omgaan met moeite, verlies en pijn beïnvloedt de manier waarop hun veerkracht kan groeien. Maar let wel: je kunt die veerkracht van je kind ook op een negatieve manier beïnvloeden.

Veerkracht kan groeien

De manier waarop je als volwassene omgaat met nare dingen weerspiegelt zich namelijk in je kind. Dat geeft je daarom ook een verantwoordelijkheid. Maar het biedt ook kansen. Je kunt dus ook veel van je kind leren en elkaar versterken. Hoe doe je dat?

Keuze maken en woorden geven

Als je jezelf leert dat je kunt kiezen hoe je omgaat met moeite en verdriet, dan zie je dit ook terug in je kind. Als je woorden kunt geven aan je gevoelens en problemen, merk je dat dit verlicht. Help je met het verwoorden, dan zie je hoe je kind vaak zelf al mooie conclusies en oplossingen kan bedenken. Bovendien leer je je kind dan gevoelens niet uit de weg te gaan, maar ermee om te gaan. En zo leert hij of zij de vaardigheden om met stress en tegenslagen om te gaan. Kun je accepteren dat dingen soms zijn zoals ze zijn, dan leer je je kind dat het leven niet altijd maakbaar is en dat nare dingen bij het leven horen.

Wees zoals een kind

Jezus liet het ons al zien. Word zoals een kind. Als volwassenen onderschatten we vaak de kracht en wijsheid die kinderen van nature hebben. Zonder opsmuk. Zonder eromheen te draaien. En wij hebben de taak om kinderen op een juiste manier te leren hun eigen (veer)kracht te kennen en benutten. Wanneer je kind zich veilig en verbonden weet met zijn ‘thuis’ krijgt je kind hier een versterkt gevoel van eigenwaarde en vertrouwen voor terug. Dat is de belangrijkste basis om eigen gevoelens te kunnen uitdrukken en accepteren. En op deze manier leert je kind positiever te reageren op tegenslagen. Nu en in de toekomst. En geldt dit dan ook niet voor ons als volwassenen?

Kracht in kwetsbaarheid

Mimi liet me zien wat werkelijke kracht betekent. Zo teer als een veertje, zo sterk als een leeuw. In al haar kwetsbaarheid vindt zij telkens weer de kracht om terug te veren. Wat kan zij ons veel leren.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer
3 reacties op “Veerkracht leren van én aan je kind
 1. Jeeke de Jong

  Kippenvel over mijn hele lijf
  Wat kun jij Sandra het mooi verwoorden en overbrengen
  Wat mag je trots zijn op het schrijverstalent wat jij bezit.
  Ga hier aub mee door
  Trots op jouw!

  14 januari 2021
 2. Marjolijn Grims-Verhagen

  Prachtig Sandra! Jouw blogs zijn voor vele niet alleen herkenbaar maar ook een enorme steun in de rug.

  15 januari 2021
 3. Mary Hjort

  Dear Sandra, you have such a beautiful way of sharing your Light.
  What you tell us about an angel named Mimi is inspiring. Mimi is inspiring … and I feel sure her presence in this world is a blessing on all who know her.
  You tell her story in such a beautiful way. You touch our hearts and inspire us when you share what you draw from her story. The gentle, loving way in which you do this is easy to receive … we can open and be reminded about the possibilities and choices we have in our lives and the impact on others we have through the choices we make.
  This is a powerful piece, Sandra, and in it your own truth and inner strength roars like a lion in ways that are gentle and feather soft. You are alot like Mimi, I think, a blessing in this world.
  Thank you.

  16 januari 2021

Reacties zijn gesloten.