Vergelijk jezelf met jezelf

Vergelijk jezelf met jezelf

19 juli 2022 6

Hou je niet van al die succesverhalen op Facebook en Instagram? Vergelijk je je zelf niet graag met anderen? Probeer eens dit: vergelijk jezelf met jezelf.

Waar mensen zich voorheen misschien met enkele tientallen, hooguit een paar honderd mensen konden vergelijken, vergelijken mensen zich nu met miljoenen. Ongeacht hoe goed je ergens in bent, is er altijd wel iemand te vinden die daar beter in is. Of die meer heeft. Of meer meemaakt. De terreinen waarop we ons met anderen vergelijken zijn zo goed als eindeloos. Vakantiebestemmingen, kinderen, kleinkinderen, noem maar op. De techniek is snel gegaan, maar onze hersenen zijn daar niet op aangepast.

Vergelijken maakt ongelukkig

Dat vergelijken ongelukkig maakt, wist de schrijver van het verhaal van Kaïn en Abel overigens al. Niets kan een mens zo krenken als een offer, in tijd of geld of aandacht, dat niet gezien en gewaardeerd wordt. Over vergelijken zegt de laatste van de 10 geboden dat je niet moet willen proberen te hebben was je naaste ook heeft. Het is een doodlopende weg, maar de verleidingen om in onze tijd dat toch te doen zijn groot.

Kijk naar jezelf

In plaats van ons te vergelijken met anderen, is het beter ons te vergelijken met de mens die we gisteren waren. Of vorige week. Of vorig jaar. Ben je een beter mens dan een jaar geleden? Is je leven meer op orde dan vorige week? Zou zo’n manier van kijken niet veel prettiger zijn? Daarmee leggen we het vermogen om ons leven te verbeteren bij onszelf en staan we in onze eigen kracht. Geloven wil zeggen dat je je eigen levensweg gaat, vertrouwend op ‘God’. Het gaat erom waar jij bent op die weg door het bestaan.

Wat kan jij doen?

Je kunt daarom afvragen: wat zou ik nu kunnen doen om mijn leven een stukje beter te maken? In ieder geval beter dan dat het gisteren was? Maak er een klein begin mee. Hou het overzichtelijk. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken een half uurtje aan je belastingaangifte te werken. Of de afwas doen. Twintig pagina’s uit het boek lezen. Een rondje hardlopen. Een berichtje sturen naar iemand. Dat kan je dan in ieder geval afvinken. Je hebt je leven beter gemaakt dan dat het gisteren was, al is het maar iets kleins.

Wat kan jij doen om vandaag nog je leven beter te maken?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
6 reacties op “Vergelijk jezelf met jezelf
 1. Marijke

  Genieten van de zon en van de onverwachte momenten die deze afgelopen week voorbij kwamen.

  3 februari 2019
 2. Anoniem

  In de liefde mag je groeien
  en gaan zien wie je echt bent.
  Prachtig zul je openbloeien,
  want je weet je echt gekend.

  3 februari 2019
 3. Marijke

  GEKEND
  In zijn Liefde
  mag je groeien,
  gaandeweg zien
  wie je werkelijk
  bent.
  Als een bloemknop
  ontvouwen,bloeien
  onder Gods hoogte
  ZON.
  Gekend van af het
  begin toen Hij je
  bij name riep.
  Marijke.

  6 februari 2019
 4. Joke

  Een spreekwoordelijke beslissing nemen en dan rustig wachten tot
  God mij de weg wijst

  8 februari 2019
  • Marijke

   Ik begrijp niet helemaal wat zo’n beslissing inhoud Joke.

   11 februari 2019
 5. Marijke

  Rustig wachten tot God de weg wijst.Zoals stil maar wacht maar of gaandeweg zien.

  12 februari 2019

Reacties zijn gesloten.