Verjaardag vieren op mijn eigen manier: zó doe ik dat

Verjaardag vieren op mijn eigen manier: zó doe ik dat

22 augustus 2021 2

Wat zou jij het allerliefste willen op jouw verjaardag? Door de omstandigheden konden we een tijd onze verjaardag niet op de traditionele manier vieren. Ik ben zelf gaan twijfelen of ik überhaupt nog terug wil naar de groep bezoekers in een kring in de woonkamer.. 

Als ik heel eerlijk ben, ben ik helemaal geen goede gastvrouw. Het kost mij moeite, zelfs bij één bezoeker, om de koffie en thee op tijd klaar te hebben. En wij hebben altijd wel wat lekkers in huis, maar nét als er bezoek komt is altijd alles op. Herkenbaar? Ik zit al snel diep in de conversatie en vergeet dan helemaal opnieuw bij te schenken. Als iemand net vertrokken is, vraag ik me regelmatig af of diegene niet met enorme dorst is vertrokken. 

Gevloerd van al het bezoek

Moet je nágaan als er de hele dag bezoek komt. Dan heb ik het meestal wel aardig geregeld, mede dankzij mijn partner die er meer gevoel voor heeft.  Hij kan bijvoorbeeld gefocust boodschappen doen en niet thuiskomen met dingen die er op dat moment helemáál niet toe doen. En wél de taart vergeten… Eigenlijk ben ik al gevloerd als de mensen nog moeten komen. En achteraf vraag ik me af wie ik echt gesproken heb. Schaam ik me met terugwerkende kracht voor mijn vader die er rare dingen uitflapte. Vraag ik me af of ik niet te streng tegen mijn kinderen was en ga zo maar door. 

Geen verplichte traditionele verjaardag meer

Doet dit me echt goed? Heb ik mezelf getrakteerd op een heerlijke dag? Eigenlijk niet.. Ik ben niet verplicht de verjaardag van mezelf en ook die van mijn kinderen op een traditionele manier te vieren. In het dagelijks leven heb ik ook liever goede diepgaande gesprekken met één persoon of een klein groepje, dan gebabbel met een hele groep. Of trek ik me af en toe terug voor echte quality time met mezelf. Waarom dan niet op mijn eigen verjaardag? Dit jaar heb ik behoefte aan rust. En nul bezoek. 

Af en toe een knalfeest eigen stijl

Voor sommige mensen is het natuurlijk wel weggelegd. Die genieten ontzettend van de gezelligheid, het verzorgen van de gasten. Het is ook speciaal om een feest te geven voor je dierbaren. Iedereen eens op één plek te zien. Dat men elkaar kan leren kennen. Ik heb besloten dat ik eens in de zoveel (5 of 10?) jaar een knalfuif wil geven. Om het leven te vieren, met lieve mensen om je heen. En dan geen feest van in een kringetje over de nieuwe vloer praten, maar op je eigen manier. Samen dansen? Samen koken en eten? Samen verstoppertje spelen? Samen wandelen in de natuur? Wat het ook is, als het maar ‘eigen’ is.

Doen waar je het meeste zin in hebt

Vorig jaar koos ik ervoor alleen mijn beste vriendinnen uit te nodigen. In de natuur, samen zwemmen, samen eten, intense gesprekken. Heerlijk. Dit jaar ga ik in mijn eentje doorbrengen. Uitslapen, een lange wandeling maken, waarbij ik me kan bezinnen op het afgelopen jaar en het komende jaar, uit eten met mijn lief en naar theater. Ik heb er nu al zin in. Er moest wel even iets ge-reset in mezelf. Echt helemaal geen bezoek? Nee. Dit jaar niet. Twaalf augustus: één dagje helemaal voor mij alleen.

Hoe vier jij je verjaardag het liefst? 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon
2 reacties op “Verjaardag vieren op mijn eigen manier: zó doe ik dat
  1. Annemieke

    Gefeliciteerd met je verjaardag Rebecca!

    12 augustus 2021
  2. Jonathan

    Ik wens je veel suc6! 20 jaar geleden besloot ik er niet meer aan mee te doen. Probeer jij je omgeving maar eens te veranderen :-)) Er zijn nog steeds vrienden en familie die zich laten horen op deze zogenaamde gedenkwaardige dag. Ik heb er niks mee en besteed ook geen aandacht aan hun verjaardagen. Soms… als het een mijlpaal is of een kroonjaar dan wil ik nog wel eens een toepasselijke kaart sturen maar daar houd het dan ook mee op. Enne…. het bevalt prima! En ik ben op mijn 50ste ook opgehouden met tellen en dat is es ff fijn! Leeftijd is je reinste discriminatie!!! Dat begin al vroeg door een grote jongste zijn en op het potje te plassen tot heel veel jaren later want dan zijn er dingen die je volgens velen niet meer doet op jouw leeftijd…. Nou… dikke middelvinger allemaal :-)))

    16 augustus 2021

Reacties zijn gesloten.