Angst overwinnen: op zoek naar je ‘drive’

Angst overwinnen: op zoek naar je ‘drive’

19 november 2020 0

Iedereen heeft verlangens en behoeften. Soms groot en ver weg, andere keren in de nabije toekomst. Wie verlangt er nu niet naar het einde van de coronatijd, zodat je weer gewoon naar voetbal kunt, of uit met vriendinnen? Wat is precies de betekenis van verlangens? En hoe houd je ze vast, in plaats van je te laten leiden door angst?

Verlangens lijken vanzelf op te komen, maar je doet er lang niet altijd wat mee. Hoewel het een goed idee is om even na te denken voordat je een impuls volgt, lijkt het erop dat veel mensen juist teveel nadenken. Daar heb ik last van en ik zie het ook bij mensen om mij heen. Teveel nadenken en piekeren is killing voor verlangens. Het is daarom belangrijk om je verlangen vast te houden (ook als je er (even) nee tegen zegt). 

Wat is verlangen?

Verlangens spelen een belangrijke rol in je leven. Ze verbinden je op een positieve manier met de toekomst. Ze vormen een soort ‘drive’, waardoor je naar voren kijkt, naar iets moois, goeds, fijns.

‘Verlangsten’

Niet alles wat in de toekomst ligt is aantrekkelijk, voor sommige toekomstscenario’s ben je zelfs bang. Op die grens van verlangen en angst ontstaat gemakkelijk een soort mengvorm: iets wat je heel graag wil maar waar je tegelijkertijd ook bang voor bent. Je wil bijvoorbeeld promotie maken, maar je bent ook bang niet verder komt. Je wil graag dat mooie huis kopen, maar je bent bang dat de hypotheek een strop om je nek wordt. ‘Verlangsten’, noemt mijn vrouw dat. Ik heb er een kleine collectie van.

Verlangsten zorgen voor gepieker

Verlangens zijn een positieve ‘drive’, die door angst juist in een probleem verandert. Oneindig kun je van het ene been op het andere gaan staan: “Wat een prachtig huis! Wat kunnen we hier een mooie keuken maken!” Om dan gelijk te denken: “Maar voor een nieuwe keuken moeten we een hogere hypotheek…”. Verlangsten zorgen voor gepieker.

Verlangsten leggen je stil

Verlangsten inspireren je om het huis toch maar niet te kopen, omdat het zo groot is. Of om toch maar niet te solliciteren, want de baan die je nu hebt is zo lekker dichtbij. Uiteindelijk voel je je gefrustreerd omdat je niets met je verlangen hebt gedaan. Je ontwikkelt je nauwelijks meer, omdat je bent blijven steken in het ‘denken over’. Je kunt geen nieuwe ervaringen opdoen: een teken dat je jezelf op een bepaalde manier aan het kwijtraken bent. Verlangsten leggen je stil.

Angst overwinnen

Die kleine collectie verlangsten, daar moet ik vanaf. Er is volgens mij maar één goed middel tegen verlangsten: je verlangen helemaal serieus nemen. Wat je ten diepste graag wil, dat moet de ruimte krijgen. Dan komt er beweging, dan ga je ergens naar toe.

Je drive vinden

En wat is dat dan, wat je graag wil? Als je niet oppast brengt die vraag je weer terug bij het gepieker van de verlangsten. Zoals ik schreef: verlangens komen eigenlijk heel spontaan op. Je relaties (met je geliefden, familie, collega’s of buren) zijn hiervoor cruciaal. Persoonlijke ontmoetingen (ook via de telefoon!) zijn een bron waar verlangens naar boven borrelen. Probeer om op allerlei verlangens in te gaan, om plezier te hebben in leuke invallen en voorstellen.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties. Misschien kunnen jullie me schrijven hoe jullie omgaan met je verlangens en verlangsten.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl