Omdat ik het zeg! Verschillen in opvoeding

Omdat ik het zeg! Verschillen in opvoeding

18 oktober 2021 1

‘Ja, maar hij mag dat wel!’ Een veelvoorkomende opmerking van mijn kinderen. Want ze mogen hier thuis zoveel minder dan andere kinderen. Een ontaarde moeder ben ik, getrouwd met een ontaarde vader. Waarvan niks mag. Nooit. En andere kinderen hebben geweldige ouders. Waarvan alles mag. Altijd. Als je kinderen opvoedt loop je vaak tegen de opvoeding van anderen aan. En daar heb je dan maar mee te dealen. 

Ik ga over jouw opvoeding

Andere kinderen mogen films kijken die voor een oudere leeftijdsgroep geschikt zijn, veel ouder zelfs. Als ik mijn zoon moet geloven hebben al zijn klasgenoten die ene spannende film al gezien. En steevast reageer ik op dezelfde manier: ‘Ik ben niet de moeder van jouw klasgenoten.’ Met andere woorden: ik ga daar niet over. Maar ik ga wel over jouw opvoeding. Het is natuurlijk ontzettend irritant als je moeder dat zegt. Maar je kunt er niks tegenin brengen. Ik leg steeds opnieuw weer uit. Wij maken onze keuzes en andere ouders maken hun keuzes. Maar het blijft regelmatig botsen. 

Beter begrijpen

Toen ik opgroeide besprak ik eens met twee vrienden in de klas onze bedtijden en de hoeveelheid zakgeld die we kregen. Dat bleek eng overeen te komen met elkaar. Toen ik dat met mijn moeder besprak, biechtte ze op dat ze met de beide andere moeders hierover gepraat had en dat ze samen hadden nagedacht over goede afspraken hierover voor onze leeftijd. Maar ook ik kwam vaak kinderen tegen bij wie andere regels golden dan bij mij thuis. Waar geld geen rol speelde, of waar de kinderen alle (misschien wel teveel) ruimte kregen voor hun doldwaze plannen. Mijn ouders waren vaak bereid om uit te leggen hoe ze tot een bepaalde keuze gekomen waren. En wat de onderliggende waarden en normen daarvan waren. Dat maakte dat ik het beter begreep. Hoewel het soms nog steeds oneerlijk voelde als een ander veel meer dingen wèl mocht. 

Mind your own motherhood

Ik zoek soms ook wat steun bij andere ouders. Ik vraag ze hoe zij bepaalde zaken aanpakken en wat hun overwegingen zijn. Je kunt je dan een beetje aan elkaar scherpen. Elkaar goede tips geven, of bevestigen in de keuzes die je maakt. En regelmatig blijkt dat ‘àlle andere kinderen’ iets ook helemaal niet mogen. Of dat ouders er helemaal niet van op de hoogte zijn. En soms kom je erachter dat je inderdaad een heel andere stijl van opvoeden hebt. En daar van alles van vindt, over en weer. Kristina Kuzmic, een Amerikaanse schrijfster en social media influencer, die ook veel vertelt over opvoeding verkoopt merchandise met haar steengoede quote: Mind your own motherhood. (Let op je eigen moederschap) En dat neem ik ook zelf graag ter harte. 

Transparante opvoedkeuzes

Met onze eigen kinderen proberen wij transparant te zijn over de keuzes die we maken. Niet zomaar ‘Omdat ik het zeg!’, maar met uitleg waarom we ergens voor of tegen kiezen. We willen openstaan voor de inbreng van onze kinderen, omdat opvoeden ook samenwerken is. Niet alleen met de andere ouder, maar zeker ook met je kinderen. Toen onze zoon aangaf later naar bed te willen, omdat hij altijd super vroeg wakker was, konden we afspreken om dat eens te proberen. En het hielp, hij sliep evenveel, maar wel op betere tijden. Toen onze dochter een nieuwe serie wilde kijken, waar ik niet zo enthousiast over was, keken we de eerste aflevering samen. En we konden toen bespreken waarom ik niet enthousiast was. 

Soms is het antwoord gewoon nee

Soms kom je tot een compromis. En soms blijft het antwoord ook gewoon ‘nee’. Omdat we iets niet gezond vinden, of niet geschikt voor deze leeftijd. En dan moet de groente gewoon gegeten worden, ook al vind je het niet lekker. Dan moet de jas gewoon aan, omdat het straks gaat regenen. En dan wordt er zeker gemopperd. Soms van beide kanten. Maar uiteindelijk komen we er altijd wel weer uit. En soms, heel soms, komt er toch nog een voorzichtig ‘Mama, je had gelijk.’ 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
Een reactie op “Omdat ik het zeg! Verschillen in opvoeding
  1. Yo

    Krijg jij wel eens gelijk?!

    20 oktober 2021

Reacties zijn gesloten.